DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PĂCĂLEALA din alimente: Grăsimi hidrogenate vândute ca brânză, telemea, cașcaval și unt

agerpres
branza

Fenomenul substituirii produselor obținute din lapte (brânză, telemea, cașcaval, unt) este încă frecvent practicat în unitățile de alimentație publică, au constatat inspectorii ANSVSA, ANPC și ai MADR, care au controlat 708 unități de alimentație publică, din care 40% foloseau grăsimi hidrogenate.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA) au reluat, în anul 2019, acțiunile de control începute anul trecut pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hihrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu. Acțiunile de control desfășurate în perioada 21 ianuarie – 08 martie 2019, atât în Municipiul București cât și în toate municipiile reședința de județ, au urmărit în principal verificarea denumirii produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.

Citește și: Adrian Năstase, complet DEZLĂNȚUIT la adresa lui Radu Banciu: 'Cap - de Porc, crize de demență în fiecare seară'

Au fost verificate 708 unități, din care 233 patiserii, 157 cofetarii (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri și 11 magazine alimentare.

Principalele nereguli constatate: prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/cofetărie/fast-food etc. utilizând în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor că având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt etc; dezinformarea consumatorilor privind compoziția acestor produse alimentare, informandu-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântâna, cașcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus.

Că urmare a neregulilor constatate au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 1.782.000 lei; 177 sancțiuni cu avertisment; confiscare/distrugere produse neconforme (creme de brânză, merdenele cu brânză, pateuri cu brânză, specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, unt, produse semipreparate); ordonanța de suspendare a activității pentru 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranță alimentelor; interzicerea temporară a desfășurării activității în vederea autorizării sau remedierii deficiențelor.

Substituirea produselor lactate cu specialități de grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor crează posibilități pentru activități ilicite și profituri majorate ale operatorilor economici prin înșelarea și în detrimentul consumatorilor;

Menționam, însă, că, în urmă verificărilor din perioadă 21 ianuarie – 08 martie 2019, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate, respectiv de 40%, în comparație cu anul 2018, când procentul a fost de 74%.

În Municipiul București au fost controlate 93 de unități, constatându-se că 33 dintre acestea (35%) utilizau grăsimi hidrogenate și etichetau incorect, pentru abaterile constatate comisarii ANPC și ANSVSA aplicând amenzi în valoare de 296.000 lei.

Județele în care au fost aplicate cele mai mari sancțiuni de către comisarii ANPC și ANSVSA, sunt: Bistrița (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) și Bihor (104.000 lei). La polul opus se află județele Albă (4.400 lei), Bacău (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei) și Călărași unde nu au fost aplicate sancțiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.