Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pace între americani şi Columbia: Ce a declanşat armistiţiul

hosted.ap.org/
obama si raul castro

Gherila columbiană FARC, în prezent implicată într-un proces de pace cu Bogota, şi-a exprimat satisfacţia miercuri în legătură cu proiectul Statelor Unite de a retrage gruparea de pe lista neagră a organizaţiilor "teroriste", după ce acordul va fi semnat, scrie AFP.

Guvernul de la Bogota şi Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au demarat în noiembrie 2012 negocieri pentru a pune capăt celui mai vechi conflict din America Latină. Recent, cele două părţi au admis că nu vor fi în măsură se semneze un acord de pace final la data de 23 martie, după cum s-au angajat iniţial. Secretarul de stat, John Kerry, sosit duminică la Havana împreună cu preşedintele american, Barack Obama, pentru o vizită istorică pe insula caraibiană, s-a întâlnit succesiv, luni cu delegaţiile guvernului columbian şi FARC. Ulterior, John Kerry a declarat, în cursul unui interviu acordat canalului Univision, că Statele Unite intenţionează să retragă FARC de pe lista neagră a organizaţiilor teroriste, dacă acest lucru va fi "pertinent" şi în cazul semnării unui acord de pace. "Mi se pare foarte pozitiv că Statele Unite gândesc în acest mod (...) Este singura noastră dorinţă, pentru că FARC nu trebuia să se găsească niciodată pe lista respectivă şi pentru că nu am fost niciodată terorişti", a declarat negociatorul rebel Pablo Catatumbo, în cursul prezentării la Havana a unei cărţi despre conflict.

"(John) Kerry a repetat în mai multe rânduri: Statele Unite vor fi foarte prezente pentru a garanta securitatea celor care vor abandona armele", a adăugat el referitor la alt subiect al preocupărilor gherilei. În februarie, preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a efectuat o vizită la Washington unde a fost primit de omologul său american, Barack Obama, care i-a oferit un ajutor în valoare de 450 de milioane de dolari pentru finanţarea unui plan de pace în Columbia, ţară devastată de îndelungul conflict armat cu FARC. La acea dată, secretarul de stat american a atras atenţia că este "prematur" să se discute despre retragerea FARC de pe lista neagră, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.