Femeia care a ajuns în secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava cu o formă gravă de botulism, la sfârşitul lunii iunie, a fost salvată de medici, după trei săptămâni de la internare, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al spitalului, Dan Teodorovici, potrivit Agerpres.
La spitalul din Fălticeni se prezentase cu tulburări de înghiţire, modificarea tonului şi a intensităţii vocii şi ptoză palpebrală (căderea pleoapelor).
Femeia le-a spus medicilor că problemele au apărut după ce, în data de 24 iunie, a mâncat o conservă de tocană de legume preparată în casă.
La scurt timp după internarea la SJU Suceava, pacienta a fost transferată în secţia ATI, pentru că a început să manifeste şi tulburări respiratorii.
Potrivit lui Dan Teodorovici, la serul antibotulinic administrat în spital a reacţionat slab, insuficienţa respiratorie s-a accentuat şi, timp de trei săptămâni, medicii ATI s-au străduit să-i salveze viaţa.
Pe 21 iulie a fost transferată în secţia Boli Infecţioase, iar luni a fost externată în stare de sănătate bună.
Primul caz de botulism din acest an în judeţ a fost înregistrat în luna martie, la un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat zacuscă pregătită acasă. A fost salvat de serul antibotulinic, administrat de medicii suceveni.
Al doilea caz a fost al pacientei care a mâncat conserva de legume, de asemenea pregătită acasă, iar un al treilea caz s-a înregistrat în 15 iulie, la un copil, după consumul unei conserve achiziţionate din comerţ, dar depozitată în condiţii necorespunzătoare.
În ultimii 2 ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost, de asemenea, vindecat.