DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pădurarii sunt victime sigure: Încă 6 dintre ei au fost atacați de hoții de lemne

dcnews.ro
padurari

Federaţia Silva afirmă că, în ultima lună, şase pădurari au fost agresaţi de hoţii de lemne, precizând că jumătate din cei 7.000 de silvicultori care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor nu sunt dotaţi cu armament aşa cum prevede legea. Federaţia solicită desfăşurarea rapidă a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor acestor agresiuni, scrie News.ro.

Federaţia Silva a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că acum o lună trăgea un semnal de alarmă după ce trei silvicultori aflaţi în timpul serviciului de pază au fost agresaţi de hoţii de lemn, iar de atunci, alţi trei pădurari din judeţele Bacău, Hunedoara şi Vâlcea, au devenit victime ale celor surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos.

Citește și: Marcel Ciolacu, ieșire-fulger: ‘Este momentul ca demnitari Voiculescu și Turcan, care au sfidat regulile impuse tuturor cetățenilor obișnuiți, să zboare din funcții!’

"Aceste noi cazuri vin să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc)”, au arătat reprezentanţii Federaţiei.

Federaţia Sindicatelor Silva a afirmat că a atras atenţia încă din anul 2019, în nenumărate rânduri, că personalul silvic de teren se confruntă cu o presiune tot mai ridicată şi face faţă cu dificultate acesteia, în principal din cauza lipsei dotărilor absolut necesare în cadrul acţiunilor pentru asigurarea pazei şi a integrităţii fondului forestier (armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenţie şi de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecţie precum şi mijloace de transport adecvate).

Citește și: Vlad Voiculescu: ‘Nu o să dăm nimănui un premiu pentru că se vaccinează. Suntem în stare de război cu acest virus’

"În prezent, situaţia este una cel puţin alarmantă, jumătate din cei peste 7.000 de silvicultori (pădurari şi şefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român), care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor şi asigurarea integrităţii fondului forestier, nu sunt dotaţi cu armament de serviciu aşa cum prevede legea (Codul silvic şi Statutul personalului silvic), desfăşurându-şi activitatea doar sub protecţia divină. Lipsirea de armament a personalului silvic a fost posibilă printr-o decizie absolut aberantă a Guvernului, care prin Hotărârea nr. 11/2018, a interzis utilizarea anumitor categorii de armament, între care şi cel cu care era dotat o bună parte a personalului silvic din România”, a precizat sursa citată.

Federaţia Silva consideră că s-a ajuns la această situaţie a agresiunilor asupra personalului silvic şi din cauza dimensionării insuficiente a personalului silvic cu atribuţii de pază, precum şi din cauza dimensionării cantoanelor şi districtelor silvice, fără a se ţine seama de complexitatea şi specificul activităţii de pază a pădurilor la nivel local şi regional.

Citește și: Claudiu Năsui, ieșire în ‘ritm de dans’: ‘Un pas înainte, doi pași înapoi în lupta contra birocrației’

Federaţia Silva a solicitat, în 31 martie, sprijinul şi intervenţia conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor şi a conducerii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva pentru urgentarea dotării personalului silvic, care are ca responsabilităţi paza pădurilor, cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloace de apărare şi de intervenţie, cu mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare, aşa cum sunt prevăzute de lege, astfel încât riscul de producere în viitor a unor astfel de evenimente nedorite să se reducă.

De asemenea, Federaţia Silva a solicitat intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, în vederea modificării şi completării Codului penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire şi vătămare corporală comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mult mai aspre.

Citește și: Florin Cîțu: ‘Cel mai important sprijin pe care Guvernul îl poate da specialiștilor de la Cantacuzino este să îi lase să își facă treaba, să nu îi încurce cu decizii politice’

Totodată, Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat, joi, sprijinul procurorului general al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor acestor agresiuni.

Citește și: Marcel Ciolacu, ieșire-fulger: ‘Este momentul ca demnitari Voiculescu și Turcan, care au sfidat regulile impuse tuturor cetățenilor obișnuiți, să zboare din funcții!’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.