Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pădurea Amazoniană a pierdut aproape 8.500 de km2 în 2020. Suprafaţa defrişată este de peste cinci ori mai mare decât cea a oraşului Sao Paulo

digi24.ro
pădurea amazoniană, defrișări

O suprafaţă totală de 8.426 de kilometri pătraţi din Pădurea Amazoniană din Brazilia a fost defrişată în 2020, o cifră cu 8% mai mică în comparaţie cu recordul istoric de anul trecut, însă considerată extrem de îngrijorătoare de specialişti, foarte critici la adresa politicii de mediu a preşedintelui Jair Bolsonaro, relatează AFP.

Suprafaţa defrişată, identificată de sateliţii Institutului Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE), este de peste cinci ori mai mare decât cea a oraşului Sao Paulo, cel mai populat din ţară. Situaţia poate fi comparată cu dispariţia în fiecare minut din Pădurea Amazoniană anul trecut a unei suprafeţe împădurite echivalente cu ceva mai mult decât două terenuri de fotbal (1,2 milioane în total), notează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vaccinul Moderna va ajunge în România! Care sunt principalele diferențe între cele două tipuri de vaccin

În luna decembrie a anului trecut, 216 kilometri pătraţi au fost defrişaţi, faţă de 190 de kilometri pătraţi în 2019, reprezentând o creştere de 14%. Cele mai devastatoare luni au fost, însă, la fel ca în fiecare an, cele din sezonul uscat, cu 1.658 de kilometri pătraţi defrişaţi în iulie şi 1.358 de kilometri pătraţi despăduriţi în august.

Defrişările din Amazonia au doborât toate recordurile în 2019, primul an din mandatul preşedintelui Jair Bolsonaro, cu 9.178 de kilometri pătraţi despăduriţi.

"În doi ani din mandatul lui Bolsonaro am avut cei doi cei mai dificili ani (în ceea ce priveşte defrişările). Incendiile de pădure s-au înmulţit, de asemenea, în aceşti doi ani", a declarat Marcio Astrini de la ONG-ul de mediu Observatorul Climatic.

"Nu este o coincidenţă, este rezultatul politicilor de distrugere a mediului instituite de guvern", a insistat el.

Datele publicate vineri au fost colectate cu ajutorul sistemului satelitar de evaluare în timp real a defrişărilor (DETER) al INPE.

INPE utilizează de asemenea un alt sistem, PRODES, care prezintă o dată pe an datele colectate din august până în iulie. Aceste cifre sunt şi mai alarmante, indicând 11.088 de kilometri pătraţi defrişaţi din august 2019 până în iulie 2020 - o zonă mai mare decât Jamaica -, o creştere de 9,5% în comparaţie cu anul precedent de înregistrări.

Incendiile forestiere s-au înmulţit, de asemenea, cu 16% în 2020, comparativ cu anul precedent, cu 103.000 de focare înregistrate. Pe lângă acestea, au fost consemnate 22.000 de focare în regiunea Pantanal, situată în sudul Amazoniei, un sanctuar pentru biodiversitate şi cea mai mare zonă umedă de pe planetă, devastată pe aproape un sfert din suprafaţa sa - o creştere cu 120% a incendiilor în 2020.

Pădurea Amazoniană, considerată vitală pentru combaterea încălzirii globale, având 62% din suprafaţă în Brazilia, şi Pantanal sunt cele mai valoroase ecosisteme din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.