Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paisprezece presupuşi complici ai atentatorilor de la Paris, judecați în Belgia

istockphoto.com
justiție decizie tribunal

Paisprezece presupuşi complici ai comandourilor jihadiste autoare ale atentatelor de la Paris din seara de 13 noiembrie 2015 au fost trimişi miercuri în faţa unui tribunal corecţional din Belgia, a anunţat parchetul federal, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

Este vorba despre suspecţi care nu au fost reţinuţi în procedura franceză, în care 20 de persoane sunt trimise în faţa curţii speciale cu juraţi de la Paris, unde procesul se va deschide la 8 septembrie.

În cazul a cinci suspecţi din cei 20 din dosarul belgian, camera de consiliu de la Bruxelles a renunţat la proces, iar într-un caz a decis disjungerea şi ataşarea la un alt proces.

Decizia camerei de consiliu, luată cu uşile închise, poate fi atacată cu apel.

Procesul s-ar putea desfăşura în a doua jumătate a anului, la Bruxelles.

Cei 14 sunt suspectaţi că i-au transportat, găzduit sau ajutat material pe atacatori pe teritoriul belgian.

Citește și: Scandal între Diana Șoșoacă și Grigore Cartianu, în direct la TV: Șoșoacă a plecat din emisiune/VIDEO

Ei nu vor fi judecaţi toţi pentru aceleaşi acuzaţii, însă 12 vor trebui să răspundă pentru 'participare la activităţile unui grup terorist', a indicat purtătorul de cuvânt al parchetului, Eric Van Duyse.

Atentatele din seara de 13 noiembrie 2015, revendicate de organizaţia Stat Islamic, s-au soldat cu 130 de morţi la Paris şi în suburbia Saint-Denis.

Pregătite în mare parte în Belgia, unde atentatorii dispuneau de mai multe ascunzători, atacurile au dus foarte rapid la deschiderea unei anchete a justiţiei antiteroriste la Bruxelles.

În acest dosar denumit 'Paris Bis', anchetatorii au investigat toate formele de sprijin acordat jihadiştilor, inclusiv lui Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al comandourilor, arestat în capitala belgiană la 18 martie 2016.

Şi alţi inculpaţi gravitau în anturajul lui Salah Abdeslam, al prietenului său Mohamed Abrini - 'omul cu pălărie' care a renunţat să detoneze bomba pe care o avea asupra sa în momentul atentatelor de la Bruxelles din 22 martie 2016 - sau al fraţilor Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, doi dintre atentatorii sinucigaşi morţi în dublul atac comis de aceeaşi celulă jihadistă şi soldat cu 32 de victime.

Dintre cei 14, doi vor fi judecaţi în absenţă, nefiind niciodată arestaţi. Sammy Djedou şi Youssef Bazarouj sunt probabil morţi în Siria, chiar dacă justiţia belgiană nu are nicio dovadă oficială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.