Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pakistan: Protestele antiguvernamentale se transformă în haos; peste 200 de răniţi în ciocnirile cu poliţia

islamabad pakistan
Islamabadul a devenit în noaptea de sâmbătă spre duminică teatrul unor ciocniri violente între poliţie şi manifestanţii care cer demisia premierului pakistanez Nawaz Sharif, relatează AFP.


Mii de susţinători ai opozanţilor Imran Khan, fostul jucător de cricket reconvertit în politician, şi Tahir ul-Qadri, un lider religios stabilit în Canada, au rămas de la 15 august în capitala pakistaneză pentru a solicita demisia premierului Nawaz Sharif.


Sâmbătă seară, cei doi opozanţi au mers puţin mai departe în mişcarea de protest, cerându-le susţinătorilor reuniţi în faţa parlamentului să se deplaseze la locuinţa oficială a premierului situată puţin mai sus pe strada Constituţiei.


Manifestanţii au adus cu ei o macara mobilă pentru a deplasa containerele gigant care blocau accesul la reşedinţa premierului, aflată la o aruncătură de băţ de 'enclava diplomatică', zona securizată unde se află principalele ambasade, printre care cele ale Franţei şi SUA.


Dar în faţa miilor de manifestanţi, unii dintre ei înarmaţi cu bastoane, poliţia pakistaneză a recurs la gaze lacrimogene şi la gloanţe de cauciuc. Este pentru prima dată când forţele de ordine fac uz de astfel de mijloace de la începutul protestelor antiguvernamentale.


'Manifestanţii au vrut să invadeze edificii care sunt simboluri ale statului. Am răspuns tentativei lor şi vom continua să o facem utilizând toată forţa necesară. Este datoria noastră', a declarat ministrul apărării, Khawaja Asif.


Potrivit unor surse spitaliceşti, ciocnirile s-au soldat cu cel puţin 234 de răniţi, printre care femei şi poliţişti.


'Am primit peste 164 de răniţi, majoritatea dintre ei atinşi de gloanţe de cauciuc', a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului de Ştiinţe Medicale, Wasim Khawaja.


'Circa 70 de răniţi au fost internaţi la noi, printre care în jur de 20 de femei', a spus la rândul său dr. Khurram Ghuman, din cadrul spitalului policlinic. 


Autorităţile au blocat accesul pe mai multe artere rutiere de la Islamabad, oraşul rămânând totuşi calm în afară de teatrele înfruntărilor din centrul oraşului.


Khan şi Qadri îl acuză pe Nawaz Sharif că a beneficiat de fraude masive în timpul alegerilor legislative din mai 2013, în urma cărora Liga Musulmană (PML-N) în fruntea guvernului. Observatorii internaţionali au estimat totuşi scrutinul drept unul credibil, permiţând prima tranziţie cu adevărat democratică din istoria ţării, observă AFP.


În contextul impasului dintre cei doi opozanţi şi guvern, armata s-a impus joi seară ca arbitru, dar medierea sa nu a dus la calmarea situaţiei. În ciuda protestelor violente, guvernul a anunţat că 'nu se pune problema' ca premierul Sharif să demisioneze.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.