Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pakistanul împrumută 6 miliarde de dolari de la FMI

pakistan

Pakistanul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un program de salvare în valoare de 6 miliarde de dolari, pe termen de trei ani, în vederea consolidării finanţelor publice şi susţinerii economiei care încetineşte, au declarat duminică oficiali citaţi de Reuters, informează News.ro.

Citește și: Activiștii pentru mediu au lansat un mesaj pentru toți candidații la alegerile europarlamentare: 'Obiectiv TERRA'

Ministrul pakistanez de Finanţe, Hafeez Shaikh, şi-a exprimat speranţa, la televiziunea PTV, că acordul, care trebuie să fie aprobat de board-ul FMI de la Washington, va fi ultimul pentru Pakistan, care a beneficiat de mai multe astfel de programe în ultimele trei decenii.

“Pakistan se confruntă cu un mediu economic dificil, cu o creştere economică scăzută, cu o inflaţie ridicată, un nivel ridicat de îndatorare şi cu o poziţie externă slabă”, potrivit unui comunicat al FMI.

Guvernul premierului Imran Khan a venit la putere anul trecut fiind reticent la solicitarea celui de-al 13-lea program de salvare din partea FMI de la sfârşitul anilor 1980.

Cu o economie cu un buget slab şi deficite de cont curent, guvernul a încercat iniţial să obţină împrumuturi de la ţări prietene, precum China, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Guvernul a fost însă nevoit să solicite ajutorul FMI din cauza inflaţiei de peste 8%, a devalorizării monedei, rupia, cu o treime din valoare, faţă de anul trecut şi a rezervelor valutare scăzute, care abia dacă acoperă exporturile pe două luni.

Programul include reforme structurale ambiţioase pentru stimularea creşterii, care, potrivit FMI, va încetini de la 5,2% anul trecut la 2,9%.

Planul mai prevede reforme fiscale pentru îmbunătăţirea finanţelor publice şi reducerea datoriei publice, precum şi refacerea sectorelor energiei, unde blocajele din cauza datoriilor au limitat veniturile guvernamentale.

Potrivit FMI, Banca de Stat a Pakistanului se va concentra pe reducerea inflaţiei şi protejarea stabilităţii financiare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.