Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pakistanul se confruntă cu un aflux fără precedent de alpinişti care vor să escaladeze maiestuoşii săi munţi, inclusiv K2

mediafax.ro
Vârful K2

Pakistanul se confruntă în această vară cu un aflux fără precedent de alpinişti care vor să escaladeze maiestuoşii săi munţi, inclusiv K2, al doilea cel mai înalt vârf din lume (8.611 metri), informează AFP.

Circa 1.400 de alpinişti străini au solicitat un permis de escaladare. "Este un număr record", a declarat pentru AFP Raja Nasir Ali Khan, ministrul turismului pentru regiunea nordică Gilgit-Baltistan, unde se află principalele vârfuri ale ţării.

Karrar Haidri, secretar al Clubului alpin pakistanez, a precizat pentru AFP că în această vară sunt planificate 57 de expediţii pe 23 de vârfuri. Circa 370 de alpinişti plănuiesc să escaladeze K2, potrivit Agerpres.ro.

Pakistanul găzduieşte cinci dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume. Vârful înzăpezit al K2, supranumit "muntele sălbatic", domină orizontul de departe.

Situat în lanţul muntos Karakorum, în apropiere de graniţa cu China, K2 este considerat unul dintre cei mai periculoşi munţi din lume, din cauza tehnicităţii ascensiunii şi a condiţiilor meteorologice capricioase.

A fost escaladat doar de puţin peste 400 de persoane de la prima ascensiune din 1954, de către italienii Lino Lacedelli şi Achille Compagnoni.

Prin comparaţie, peste 6.000 de persoane au escaladat Everestul (8.849 m), cel mai înalt vârf din lume, situat în Nepal.

Potrivit lui Haidri, din totalul alpiniştilor 90 sunt femei, printre care cel puţin două pakistaneze, fiecare dintre ele urmărind să devină prima femeie din ţara sa care ajunge pe vârful lui K2.

Aproximativ 200 de alpinişti vor escalada Broad Peak (8.051 m) şi cam tot atâţia Gasherbrum-I (8.080 m) şi Gasherbrum-II (8.035 m).

Alpinista norvegiană Kristin Harila, în vârstă de 36 de ani, îşi va continua încercarea de a escalada toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 m în timp record.

După ce a cucerit deja şapte dintre ele, ea speră să egaleze sau chiar să îmbunătăţească recordul nepalezului Nirmal Purja, care a avut nevoie de şase luni şi şase zile în 2019 pentru a urca toate cele 14 vârfuri.

Sezonul estival a început la începutul lunii iunie şi va dura până la sfârşitul lui august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.