Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palestina, Iordania şi Turcia denunţă deschiderea unei ambasade a Kosovo la Ierusalim

news.ro
Ierusalim Moscheea Alaqsa

Palestinienii au condamnat luni deschiderea unei ambasade a Kosovo la Ierusalim şi au denunţat ''o violare a dreptului internaţional'', majoritatea reprezentanţelor diplomatice în Israel având sediile la Tel Aviv, transmite luni AFP, potrivit AGERPRES.

În schimbul recunoaşterii independenţei sale de către Israel, Kosovo a devenit duminică primul teritoriu cu populaţie majoritar musulmană ce recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului evreu.

Nabil Abu Rudeina, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmud Abbas, a calificat luni deschiderea ambasadei Kosovo o ''violare a dreptului internaţional'', potrivit agenţiei de presă Wafa.

La rândul său, Ministerul de Externe iordanian a condamnat deschiderea ambasadei Kosovo la Ierusalim. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iordaniene, Dhaifallah Ali Al-Fayez, a subliniat luni că deschiderea acestei ambasade contravine în mod ostentativ dreptului internaţional.

Citește și: Nicușor Dan NU alocă bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului: Nu avem în buget

''Orice măsuri sau decizii orientate spre schimbarea statutului juridic al Oraşului Sfânt sunt nule, ilegale şi nu au niciun efect juridic'', a adăugat el.

Şi Turcia a condamnat decizia Kosovo de a deschide o ambasadă la Ierusalim, măsură calificată ca ''iresponsabilă şi ilegală''.

Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Or, partea orientală a Oraşului Sfânt este ocupată începând din 1967 de Israel, care a anexat-o, o măsură nerecunoscută de ONU, pentru care statutul final al Ierusalimului trebuie să fie decis prin negocieri.

Din vara anului trecut, patru ţări arabe, începând cu Emiratele Arabe Unite, şi-au normalizat relaţiile cu Israel, spre nemulţumirea palestinienilor. Totuşi, niciunul dintre aceste state nu şi-a deschis o ambasadă la Ierusalim.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume. Dintre ţările membre ale Uniunii Europene, Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.