Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palestinienii acuză că a început 'a doua Nakba': ce a însemnat unul dintre cele mai urâte și dureroase fenomene ale istoriei

Sursa FOTO: Al Jazeera
nakba

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, i-a spus secretarului de stat Antony Blinken vineri, la Amman, că "respinge strămutarea forţată" a palestinienilor din Fâşia Gaza, potrivit agenţiei oficiale de presă palestiniene WAFA, informează Rador Radio România.

Abbas a spus că un astfel de eveniment ar constitui "o a doua Nakba" - referindu-se la strămutarea în masă a palestinienilor, în războiul din 1948, din perioada creării statului Israel, adăugând că trebuie să fie permise imediat coridoare umanitare în enclava aflată sub blocadă, pentru prevenirea unui dezastru umanitar, potrivit WAFA.

Ce a însemnat fenomenul Nakba

Nakba, care înseamnă "catastrofă" în arabă, se referă la strămutarea în masă și deposedarea palestinienilor în timpul războiului arabo-israelian din 1948. Înainte de Nakba, Palestina era o societate multietnică și multi-culturală. Cu toate acestea, conflictul dintre arabi și evrei s-a intensificat în anii 1930, odată cu creșterea imigrației evreiești, determinată de persecuțiile din Europa, și cu mișcarea sionistă care urmărea să înființeze un stat evreiesc în Palestina.

În noiembrie 1947, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care Palestina a fost împărțită în două state, unul evreiesc și unul arab, cu Ierusalimul sub administrația ONU. Lumea arabă a respins acest plan, argumentând că era nedrept și că încălca Carta ONU. Milițiile evreiești au lansat atacuri împotriva satelor palestiniene, forțând mii de oameni să fugă. Situația a degenerat într-un război în toată regula în 1948, odată cu sfârșitul Mandatului britanic și plecarea forțelor britanice, declararea independenței statului Israel și intrarea armatelor arabe vecine. Forțele israeliene nou înființate au lansat o ofensivă majoră. Rezultatul războiului a fost strămutarea permanentă a mai mult de jumătate din populația palestiniană.

Încă din decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU a solicitat întoarcerea refugiaților, restituirea proprietăților și acordarea de compensații [Rezoluția 194 (II)]. Cu toate acestea, 75 de ani mai târziu, în ciuda nenumăratelor rezoluții ale ONU, drepturile palestinienilor continuă să fie negate. Potrivit Agenției ONU de ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni (UNRWA), peste 5 milioane de refugiați palestinieni sunt răspândiți în tot Orientul Mijlociu. În prezent, palestinienii continuă să fie deposedați și strămutați din coloniile israeliene, de evacuări, de confiscarea terenurilor și de demolări de locuințe.

Aniversarea Nakba este o reamintire nu numai a acelor evenimente tragice din 1948, ci și a nedreptății continue suferite de palestinieni. Nakba a avut un impact profund asupra poporului palestinian, care și-a pierdut casele, pământul și modul de viață. Rămâne un eveniment profund traumatizant în memoria lor colectivă și continuă să alimenteze lupta lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.