Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palestinienii din Gaza par condamnați - Egiptul ia măsuri pentru a preveni un exod în Sinai

BBC
Rafah

Egiptul încearcă să preîntâmpline un exod în masă al palestinienilor din Fâşia Gaza către peninsula Sinai, în condiţiile în care bombardamentele israeliene au blocat marţi trecerea pe la principalul punct de ieşire din enclavă, au declarat marţi oficiali din Gaza şi surse de securitate egiptene citate de Reuters.

Guvernatorul provinciei Sinaiul de Nord s-a întâlnit luni cu autorităţile locale pentru a planifica orice eventuală criză rezultată în urma evenimentelor din Gaza, potrivit biroului său, iar ambulanţele au fost mobilizate în Sinai pentru a asigura eventuale evacuări.

Securitatea în zona Rafah este, de asemenea, un motiv de îngrijorare pentru Egipt, întrucât Sinaiul este scena unei insurecţii islamiste care a izbucnit în urmă cu aproximativ zece ani.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a rămas închis miercuri dimineaţă, iar armata a ocupat noi poziţii acolo, organizând patrule pentru a monitoriza zona, a declarat Ahmed Salem de la Fundaţia Sinai pentru Drepturile Omului.

Rafah este singurul punct de trecere posibil spre Sinai pentru cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza. Fâşia Gaza, dens populată, este înconjurată de mare şi de Israel, care a anunţat un asediu total al teritoriului după ce Hamas a atacat sudul ţării în weekend.

Raidurile masive de represalii israeliene asupra Fâşiei Gaza provoacă îngrijorare în Egipt, care a cerut Israelului să asigure o trecere sigură pentru civilii din enclavă, au declarat două surse de securitate egiptene.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a declarat marţi că escaladarea violenţelor în Gaza este "extrem de periculoasă" şi că Egiptul caută o soluţie împreună cu partenerii săi regionali şi internaţionali.

Trecerea persoanelor şi a bunurilor în şi din Gaza este strict controlată printr-o blocadă implementată de Egipt şi Israel.

Marţi, armata israeliană a revenit asupra recomandării unuia dintre purtătorii săi de cuvânt potrivit căreia palestinienii care fug de atacurile aeriene din Gaza ar trebui să se îndrepte spre Egipt.

De la ofensiva mortală a Hamas lansată sâmbătă, care s-a soldat cu cel puţin 1.200 de morţi conform ultimelor cifre, Israelul a declanşat cele mai ample lovituri asupra Gaza în 75 de ani de conflict israeliano-palestinian, ucigând cel puţin 950 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.