Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palestinienii din România și susținătorii lor din țara noastră ies în stradă: solidaritate împotriva 'acțiunilor de purificare etnică'

captura Twitter
Palestina

Organizația Solidaritate România-Palestina denunță acțiunie Israelului din ultimele zile și organizează un miting de protest la București. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 15 mai, de la ora 12:00 la 14:00, la platoul statuilor de la Universitatea din București. Organizatorii denunță „purificarea etnică a populației native palestiniene” și susțin că aceste gesturi ale Israelului constituie „crime de război”.

„Miting de protest împotriva acțiunilor, în desfășurare, de purificare etnică a populației native palestiniene pe care Israel le execută un Ierusalimul de Est ocupat, în general, și în cartierul Sheik Jarrah, în special, acțiuni care, conform Convențiilor de la Geneva, constituie crime de război și, conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, constituie crime împotriva umanității”, au precizat reprezentanții asociației. Până în acest moment peste 350 de persoane au răspuns la invitație.

CONTEXT

Cel puțin 67 de persoane din Gaza și șapte persoane din Israel au fost ucise. Luptele au izbucnit luni, după săptămâni de tensiuni israeliano-palestiniane în creștere în Ierusalimul de Est. Peste 374 de persoane au fost arestate și 36 de ofițeri au fost răniți, a spus poliția israeliană, relatează Mediafax.

Premierul Benjamin Netanyahu, vorbind târziu miercuri seară, a declarat că intenționează să trimită forțe militare pentru a ajuta poliția să mențină ordinea în orașele unde se manifestă violențele. "Nimic nu poate justifica o mulțime arabă care atacă evrei și nimic nu poate justifica o mulțime evreiască care atacă arabi", a spus el într-o declarație video, după cum a raportat Times of Israel.

Militanții palestinieni au lansat rachete asupra Israelului de luni seara, iar Israelul a răspuns.

Joi dimineață, autoritățile israeliene au spus că aproximativ 1.500 de rachete au fost lansate din Gaza spre orașele israeliene de la începutul acestei săptămâni.

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat peste 400 răniți de la începerea conflictului, pe lângă cele 67 de decese.

Netanyahu a declarat că guvernul își va folosi toată puterea pentru a proteja Israelul de dușmani din exterior și de revoltători din interior.

Însă Autoritatea Palestiniană a condamnat „agresiunea militară” a Israelului într-un tweet, spunând că „traumatizează o populație deja asediată”.

Miercuri, militanții din Gaza au declarat că au lansat 130 de rachete asupra Israelului ca răspuns la un raid israelian care a distrus turnul al-Sharouk din orașul Gaza.

Turnul, care este a treia clădire înaltă distrusă de atacurile aeriene din această săptămână, găzduia televiziunea al-Aqsa, administrată de Hamas.

Israelul a declarat că a ucis înalți oficiali ai Hamas în Gaza și că viza, de asemenea, site-urile de lansare a rachetelor. Hamas a anunțat decesul unui comandant superior și al altor lideri.

ONU se declară îngrijorat

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, s-a declarat „îngrijorat” de violențele în curs. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit pentru a discuta problema, dar nu a emis o declarație.

Într-un apel telefonic cu Netanyahu, miercuri, președintele american Joe Biden și-a oferit sprijinul pentru securitatea Israelului, dar a subliniat necesitatea de a restabili calmul.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că a trimis un emisar în regiune pentru a întâlni ambele părți.

O declarație a ministerului rus de externe a citat un purtător de cuvânt al Hamas, spunând că mișcarea este pregătită pentru încetarea focului dacă Israelul oprește „actele violente” în Ierusalimul de Est și „măsurile ilegale cu privire la rezidenții săi arabi nativi”.

Rusia face apel la calm

Potrivit secretarului de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, părțile la conflict ar trebui să încerce să găsească o soluție, bazându-se pe rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU.

Moscova se arată îngrijorată de numărul tot mai mare de victime  și solicită ambelor părți să manifeste prodență. Acest lucru a fost anunțat de către secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.