Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pana la sfarsitul lunii, in Justitie se stabileste marele castigator (presa)

sah batalie politica

Isteria la limitele haosului care macina scena politica romaneasca de atata amar de vreme pare sa se apropie de sfarsit. De fapt, initiatii sistemului sustin ca, pana la sfarsitul acestei luni, conturile rafuielilor interne din coalitia de guvernamant vor fi deja incheiate. Iar miza este cu atat mai mare cu cat rezultatul luptei surde pentru sefia PSD urmeaza sa decida totodata si daca Opozitia mai poate spera sau nu sa intre la guvernare inainte de termen, relateaza National.

Iar totul sta intr-o banala disjungere. Pentru ca, daca procurorul de caz va accepta cererea premierului de a nu fi judecat la pachet cu Dan Sova, atunci se poate prognoza un adevarat cutremur pe scena politica. Mai ales ca un scenariu tot mai insistent vehiculat in ultima vreme prognozeaza ca, daca Ponta scapa din ghearele dosarului Turceni – Rovinari, atunci se anunta zile negre pentru Liviu Dragnea. Cel care, la sfarsitul acestei luni, asteapta decizia definitiva a Curtii Supreme privind condamnarea sa la inschisoare, fie ea si cu suspendare. Insa daca lui Ponta i se refuza disjungerea, atunci el va pierde totul. In schimb, sunt semnale tot mai clare ca daca scapa de „balastul” Dan Sova, atunci nu doar ca are toate sansele sa continue nestingherit la conducerea guvernului, dar isi va lua si partidul inapoi de la baronii lui Liviu Dragnea.

Miscare de sah mat

Este greu de crezut ca, desi are in spate propria experienta de procuror, Victor Ponta a luat surprinzatoarea decizie de a cere oficial DNA disjungerea cercetarii sale de cea a lui Dan Sova fara a fi temeinic consiliat din umbra. Ramane de vazut, in scurt timp, daca de bine sau de rau. Insa este clar ca, din momentul depunerii respectivei cereri, premierul a jucat totul pe o singura carte. Si a cautat astfel, cu indarjire, sa se apropie cat mai mult de o miscare de sah mat. Pentru ca, demonstrand ca el unul si-a platit taxele catre statul roman si nemaiacoperindu-l astfel pe Dan Sova, ca pana acum, Ponta il obliga practic pe procurorul de caz, care deja a primit expertiza in acest caz, sa ia o decizie fara echivoc. Asa ca, pana la sfarsitul lunii, DNA ori ii refuza cererea de disjungere si il trimite in judecata pe Victor Ponta la pachet cu Dan Sova, ceea ce inseamna sfarsitul sau politic, ori ii accepta cererea si atunci, practic, premierul poate rasufla usurat. Iar in cea de a doua varianta, incepe sa prinda contur ideea ca Ponta va profita din plin de aceasta rasturnare spectaculoasa de situatie, care ar putea coincide cu confirmarea, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, a condamnarii definitive la inchisoare a lui Liviu Dragnea.

Totul sau nimic

Interesant este insa si faptul ca, desi in ochii opiniei publice, Victor Ponta pare in corzi, la „casele de pariuri” din sistem lucrurile par sa stea relativ altfel. Asa ca, practic, cotele pentru cine va ramane pana la urma la sefia PSD-ului, premierul sau actualul presedinte interimar Liviu Dragnea, sunt aproximativ asemanatoare. Iar cele doua „tabere” de sustinatori, la vedere sau din umbra, sunt constienti ca, de aceasta data, se joaca pentru totul sau nimic. Pentru ca, in varianta in care „disjungerea” lui Ponta cade, acesta va fi direct trimis in judecata, ceea ce inseamna, automat, si retragerea sa din fruntea Guvernului. Si, din acel moment, s-ar vorbi practic despre politicianul Ponta doar la trecut, urmand doar ca „felia” acestuia sa fie impartita intre ceilalti competitori pentru sefia guvernarii.

Retragere strategica

In schimb, scenariul optimist pentru Ponta este unul cu un deznodamant de-a dreptul fulminant. Mai ales daca „astrele” s-ar aranja astfel incat, aproape concomitent, premierul sa apuce sa-si scoata capul, fie si in ultima clipa, de sub lama neiertatoare a ghilotinei justitiei, in timp ce Liviu Dragnea nu ar avea parte de „miracolul” achitarii, pe 28 septembrie, la termenul de la Curtea Suprema, unde va fi judecat de completul de cinci magistrati. Si atunci, cu o condamnare definitiva in spate, Dragnea ar trebui sa paraseasca el, de urgenta, sefia partidului, pe care de-abia o adjudecase. Iar in aceasta varianta, s-ar gasi desigur destui analisti care sa aprecieze ca misterioasa retragere a lui Victor Ponta din fruntea PSD nu a fost decat una strategica. Si ca in acest fel Dragnea si sustinatorii acestuia din teritoriu nu au facut decat sa se repeada prea repede, ca niste musculite fascinate de lumina puterii, catre preluarea fraielor inca principalului partid de guvernamant. Pentru ca doar asa ar avea logica de ce s-a retras Ponta, nepresat de nimeni, din functia de presedinte al partidului. Iar daca ii ies cartile jucate atat de riscant, atunci cu siguranta ca ii va executa din mers pe toti „tradatorii” din partid, care este posibil sa fi gustat prea cu pofta din acest mar otravit. In schimb, daca disjungerea ii este refuzata, atunci atat el, cat si restul „pontistilor” care i-au ramas fideli, vor fi dati de-a dura pe toboganul istoriei. Oricum, sunt sanse mari ca pana la sfarsitul acestei luni sa aflam care este marele castigator al acestei lupte subterane pentru putere. Chiar daca, dupa cum spuneam, deocamdata inca se joaca…

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.