Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Până la urmă s-a aflat secretul: Cine a înclinat balanța pentru ca Donald Trump să câștige

donald trump

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a fost votat de mai multe femei decât se anticipa, în pofida afirmaţiilor sale cu tentă misogină, a poziţiei controversate privind avortul şi a acuzaţiilor de hărţuire sexuală formulate la adresa lui, relatează joi AFP.

Toate aceste elemente au lăsat să se întrevadă înaintea scrutinului de marţi că electoratul feminin va vota masiv cu Hillary Clinton. Însă conform unei estimări difuzate de postul CNN, 54% dintre femeile care au venit la urne au votat cu Hillary Clinton şi 42% cu Donald Trump, procentul candidatului republican, deşi mult sub cel al candidatei democrate, fiind peste aşteptări.

Citește și: Nu ai mai văzut așa ceva: Acesta e CEL MAI RAPID CAMION din lume / VIDEO

Au fost contrazise astfel previziunile ce sugerau că Trump va deconta la urne numeroasele afirmaţii sexiste, precum şi mai multe relatări despre hărţuiri sexuale apărute tocmai în timpul companiei electorale, cu exact o lună înaintea scrutinului presa publicând şi o înregistrare video datată din anul 2005 în care el face afirmaţii obscene despre femei.

În opinia unor comentatori, deznodământul scrutinului arată că electoratul s-a focalizat mai degrabă pe probleme precum economia, imigraţia şi teama de atentate teroriste. 'Modul în care (Trump) a tratat femeile nu a eclipsat punctele importante pentru electoratul său: declasarea socială, impresia că este dispreţuit de elitele din care şi Hillary face parte', explică Diane Heith, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea St. John din New York.

Citește și: ADN-ul uman conține mult ADN non-uman: Cât de mare e partea de animal din oameni

Însă alţii sunt nedumeriţi de procentul peste aşteptări al votului feminin pentru candidatul republican. 'Peste jumătate dintre femeile albe au votat un bărbat care s-a lăudat într-o înregistrare video că a comis agresiuni sexuale, care a spus că va numi la Curtea Supremă un judecător care va revoca Roe v. Wade', decizia prin care s-a legalizat avortul, 'şi care timp de 30 de ani a redus în public femeile la atributele lor sexuale', se arată într-un articol publicat de revista Slate, una dintre publicaţiile foarte critice faţă de Trump. 'Aseară femeile albe şi-au trădat semenele, ţara şi pe ele însele', conchide autoarea articolului, L.V. Anderson.

Însă Juliet Williams, profesoară de studii feministe la University of California, consideră că motivaţia acestui vot feminin nu a fost bine înţeleasă. 'Teza care s-a instalat foarte devreme în campanie, conform căreia votul în favoarea lui Trump este dat de bărbaţii albi şi nemulţumiţi, precum minerii din Virginia occidentală sau lucrătorii sectorului auto din Michigan', nu a avut în vedere faptul că şi 'femeile albe nemulţumite au o influenţă electorală', notează ea.

Citește și: China a deschis FABRICA DE ȚÂNȚARI: 20 de milioane de insecte vor fi eliberate săptămânal! Iată motivul

Însă dincolo de afirmaţiile misogine ale lui Trump şi alte relatări despre el, o preocupare concretă este legată de poziţia sa privind avortul. În timpul campaniei a sugerat instituirea unor sancţiuni împotriva femeilor care vor recurge la avort în eventualitatea interzicerii acestuia. Dar în urma polemicii pe care a stârnit-o, Trump şi-a retras acest punct de vedere. Însă nu este clar care va fi abordarea vicepreşedintelui său, Mike Pence, ale cărui opinii par a fi influenţate semnificativ de religie şi de un anumit conservatorism social, informează agerpres.ro.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.