Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Panama anunţă că va retrage pavilionul acordat navei umanitare Aquarius 2

Agerpres
vapor refugiati

Panama a anunţat sâmbătă că-şi va retrage pavilionul acordat navei umanitare Aquarius 2, după o măsură similară luată de Gibraltar, pentru nerespectarea procedurilor juridice internaţionale privind salvarea migranţilor din Marea Mediterană, relatează AFP.

"Administraţia maritimă panameză a început o procedură de anulare oficială a înmatriculării navei Aquarius 2, ex-Aquarius, (...) după primirea unor rapoarte internaţionale care relevă că nava nu respectă procedurile juridice internaţionale privind migranţii şi refugiaţii" din Mediterana, indică autorităţile, într-un comunicat postat pe site.

Conform Panamei, principala reclamaţie a fost formulată de autorităţile italiene, potrivit cărora "căpitanul navei a refuzat să trimită migranţii şi refugiaţii luaţi în grijă spre locul lor de origine".

Conform comunicatului, efectuarea unor acte ce aduc atingere intereselor naţionale constituie o cauză de radiere a înmatriculării navelor.

Aquarius, care şi-a reluat în această săptămână activităţile de salvare din Mediterana, după o oprire forţată de 19 zile din cauza rămânerii fără pavilion, a salvat 11 migranţi joi în largul apelor libiene. Nava caută acum un port pentru a-i debarca, după ce a refuzat să-i readucă în Libia.

În august, guvernul din Gibraltar a revocat pavilionul navei Aquarius, după ce i-a cerut să suspende activităţile de salvare pentru care nu este înregistrată pe teritoriul britanic.

După iunie şi decizia ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, de a închide porturile italiene pentru migranţi, Aquarius este interzisă în porturile din această ţară, unde acosta de obicei.

Pentru prima dată, în iunie, nava a fost constrânsă să meargă până la Valencia, în Spania, pentru a permite debarcarea a 237 de migranţi. Apoi, în august, au putut fi debarcaţi în Malta 141 de pasageri de la bordul navei, după un acord de împărţire între mai multe state europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.