Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia restrânge drastic ceremonia înmânării Premiului Nobel pentru Pace: de la 1.000 la 200 de persoane la eveniment

Nobel

Ceremonia înmânării Premiului Nobel pentru Pace urmează să fie redusă anul acesta, din cauza pandemiei covid-19 - nu se va organiza un banchet şi va avea loc într-un mai mic -, a anunţat marţi directorul Institutului Nobel, relatează AFP, potrivit News.ro.

Premierul - care urmează să fie atrbuit la 9 octombrie - este înmânat în mod tradiţional laureatului la 10 decembrie, data aniversară a morţii fondatorului său, savantul şi industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Însă, spre deosebire de anii trecuţi, ceremonia nu va avea loc în sala mare a Primăriei Oslo, care poate găzdui 1.000 de invitaţi, ci într-o clădire - Aula - a Universităţii din Oslo, care poate primi 100 de oaspeţi.

Banchetul în onoarea lauratului, organizat în mod tradiţional în aceeaşi seară, a fost anulat.

În iulie, la Stockholm, Fundaţia Nobel a anunţat deja anularea - pentru prima oară din 1956 - a cinei de gală a Nobelului în Suedia, unde sunt înmânate celelalte premii - pentru Medicină, Fizică, Chimie, Literatură şi Economie. Numai Nobelul Păcii este decernat la Oslo.

”Dorim să ne coordonăm cu Stockholmul şi să subliniem că este un an excepţional. Este, aşadar, bine, să se mute înmânarea (premiului) în alt loc”, a declarat radioteleviziunii publice norvegiene NRK directorul Institutului Nobel, Olav Njølstad.

”În al doilea rând, n-am fi putut primi mai mult de 200 de persoane la Primărie, într-o sală care primeşte de fapt 1.000. Ar fi fost mai degrabă aerisit”, a adăugat el.

Este departe de a fi sigur că laureatul sau laureaţii Premiului Nobel pentru Pace ar putea veni la Oslo pentru a primi prestigioasa distincţie anul acesta, iar Institutul Nobel se gândeşte la o ceremonie online şi la invitaţie personală amânată anul viitor, a precizat Njølstad la NRK.

Nobelul constă într-o medalie de aur, o diplomă şi suma de nouă milioane de coroane suedeze (aproximativ 865.000 de euro).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.