Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia şi manifestaţiile scot în evidenţă discriminările rasiale endemice din SUA şi din alte ţări (comisar ONU)

captură TV
Washington proteste sua

Pandemia şi manifestaţiile provocate de moartea lui George Floyd, un bărbat afroamerican asfixiat de un poliţist alb în timpul arestării sale, scot în evidenţă "discriminările rasiale endemice" din SUA şi din alte ţări, a declarat marţi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, informează AFP şi dpa potrivit Agerpres.

"Acest virus dezvăluie inegalităţile endemice ignorate de prea multă vreme", susţine Bachelet într-un comunicat dat publicităţii la Geneva. "În SUA, manifestaţiile provocate de moartea lui George Floyd scot în evidenţă nu doar violenţele poliţiştilor împotriva persoanelor de culoare, ci şi inegalităţile din sănătate, educaţie, la angajare şi discriminarea rasială endemică", subliniază ea.

La o săptămână de la decesul lui George Floyd, un afroamerican de 46 de ani decedat după ce Derek Chauvin, un poliţist alb, a stat cu genunchiul pe gâtul lui timp de opt minute, sute de mii de americani protestează împotriva brutalităţilor poliţiste, rasismului şi inechităţilor sociale, exacerbate de criza de COVID-19.

Donald Trump a promis să restaureze ordinea într-o Americă ce a căzut pradă unui val de furie istoric, ameninţând cu desfăşurarea armatei pentru a face să înceteze violenţele.

Problemele de discriminare alături de inegalitatea în faţa COVID-19 "se verifică în grade diferite în numeroase alte ţări", a subliniat Michelle Bachelet.

"Statisticile arată un impact devastator al COVID-19 asupra populaţiilor de origine africană, ca şi asupra minorităţilor etnice din unele ţări, precum Brazilia, Franţa, Regatul Unit şi SUA", potrivit lui Bachelet.

În SUA, rata de mortalitate a persoanelor testate pozitiv la COVID-19 este de două ori mai mare printre afroamericani decât în alte comunităţi, subliniază Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

În Anglia şi Ţara Galilor mortalitatea de COVID-19 este de aproape două ori mai mare pentru negri, pakistanezi şi persoane originare din Bangladesh, în timp ce departamentul Seine-Saint-Denis din Franţa, unde locuiesc mulţi minoritari, înregistrează de asemenea mai multe morţi de COVID-19 decât alte regiuni ale acestei ţări.

În Brazilia, în statul Sao Paulo, persoanele de culoare au un risc de 62% mai mare să moară de noul tip de coronavirus decât albii.

Minorităţile etnice se pot confrunta cu un risc mai mare pentru că suferă din cauza a diferite forme de inegalităţi şi pentru că sectoarele cu risc înalt de contaminare, precum transportul, serviciile de curăţenie şi sistemul sanitar, au mult personal din cadrul grupurilor minoritare, a precizat Bachelet.

Guvernele SUA, Regatului Unit, Franţei, Braziliei şi ale altor ţări trebuie să analizeze datele din domeniul sănătăţii în funcţie de fiecare rasă sau etnie şi trebuie să-şi asume angajamente serioase în faţa grupurilor minoritare pentru o îmbunătăţire a situaţiei lor, a cerut Michelle Bachelet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.