Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia şi războiul din Ucraina scumpesc alimentele. Producători: Nu vom putea ţine preţurile mici. Nu va fi penurie; vom avea carne, dar scumpă

supermarket carne

„Suntem deja în criză alimentară provocată de criza de cereale şi de criza energetică. Ambele accelerate de conflictul din Ucraina. În Romania criza alimentară se manifesta deja prin creşterea continuă de preţuri care nu se va opri probabil până la sfârşitul anului 2023. Dar este posibil să avem perturbări în România la aprovizionarea cu produsele importate.

Deoarece toate ţările europene se confruntă cu probleme de producţie. Aş reaminti că importăm peste 50% din alimentele comercializate în România. Principalele provocări ale pieţei în viitorul apropiat vor fi accentuarea deficitului de cereale la nivel global, în primul rând din cauza lipsei fertilizanţilor pentru agricultură (65% provin din Rusia şi Belarus, aflate sub sancţiuni).

Accentuarea crizei energetice va duce, pe lângă creşteri majore de preţuri la alimente, şi la închiderea unor producători care nu vor face faţă impactului şi, deci, la lipsa de pe rafturile magazinelor a anumitor produse. Din când în când vom avea deficit de legume, ouă, lactate şi chiar carne”, a declarat Horia Cardoş, CEO Agroland pentru „Adevărul”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.