Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia va avea un impact contabil vizibil asupra viitoarelor date de raportare ale societăţilor, arată o analiză Deloitte

deloitte

Contextul COVID-19 va avea un impact contabil vizibil asupra viitoarelor date de raportare, cea mai apropiată fiind raportarea financiară interimară din primul trimestru al anului 2020, când vor fi înregistrate cel mai probabil scăderi semnificative, în principal ale activelor, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă Deloitte România, potrivit Agerpres.

"Având în vedere că efectele COVID-19 s-au făcut simţite în România după data de 31 decembrie 2019, situaţiile financiare la această dată vor fi afectate doar prin prisma informaţiilor prezentate în notele care însoţesc situaţiile, ca impact al evenimentelor ulterioare. Excepţie de la această abordare o reprezintă societăţile pentru care continuitatea activităţii este afectată", susţin analiştii Deloitte România.

Potrivit sursei citate, performanţa financiară, inclusiv estimările privind intrările viitoare de numerar şi câştigurile, sunt afectate semnificativ de impactul direct sau indirect al evenimentelor care se află în desfăşurare. Astfel, este mai degrabă probabil ca valoarea justă a unui element din fondul comercial să scadă sub nivelul valorii contabile, aşa cum a fost prezentată la 31 decembrie 2019.

Citește și: Crește bilanțul morților în România! A fost înregistrat un nou deces din cauza COVID-19

"Luând în considerare nivelul ridicat de incertitudine creat de contextul COVID-19, este dificil de realizat o evaluare completă a modului în care se va derula procesul de raportare financiară, precum şi a impactului financiar generat. Cu toate acestea, devine esenţială maniera în care societăţile listate fac estimări şi reacţionează la acest eveniment, ţinând cont de particularităţile fiecărui domeniu de activitate.

Devine şi mai importantă, în aceste momente, menţinerea încrederii investitorilor pentru a face faţă volatilităţii şi dificultăţilor economice, iar pentru aceasta este nevoie de prezentarea cât mai transparentă a situaţiei societăţii, a măsurilor luate, a impactului operaţional şi estimarea impactului financiar, din păcate, este unul incert", mai susţin analiştii Deloitte România.

Conform analizei, în prezent, jucătorii din piaţă încearcă să se adapteze la "condiţiile fără precedent generate de pandemia de coronavirus şi să minimizeze pe cât posibil impactul economic pe care aceasta îl va avea în viitor".

"Atât Guvernul, cât şi Banca Naţională a României, au publicat deja o serie de măsuri menite să ajute mediul de afaceri, dar în acest moment este greu de stabilit care va fi impactul asupra societăţilor şi nevoia reală a acestora pentru a traversa perioada următoare. COVID-19 a generat un adevărat cutremur la nivelul pieţelor financiare internaţionale, dar şi pe bursa de la Bucureşti, unde preţul acţiunilor societăţilor listate a scăzut semnificativ faţă de finalul anului 2019. În zilele ce urmează, multe dintre aceste societăţi îşi vor publica situaţiile financiare pentru anul 2019", mai susţin analiştii Deloitte România.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din ţara noastră şi oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii SCA, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă în management şi consultanţă financiară, servicii de managementul riscului, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesionişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.