Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Panică degeaba: Au revenit mesajele false despre paracetamolul 'contaminat cu virusul Machupo'

Un mesaj vechi de cel puțin șase ani, care a circulat pe rețelele de socializare mai ales în 2017, 2018 și 2019, și-a făcut din nou aparția. Românii distribuie masiv, mai ales pe Facebook și Whatsapp, o avertizare despre paracetamolul „contaminat cu virusul Machupo”. Mesajul nu are nimic în comun cu realitatea.

AVERTISMENT de gradul 1

Aveți grijă să nu luați paracetamolul înscris cu P-500. Este un paracetamol nou, foarte alb și strălucitor, despre care medicii spun că ar conține virusul "Machupo", considerat unul dintre cei mai periculoși viruși din lume, cu o rată de mortalitate ridicată. Distribuiți acest mesaj și să salvați vieți.

Ne-am făcut partea, acum e rândul vostru. Țineți minte că Dumnezeu îi ajută pe cei care îi ajută pe alții și pe ei înșiși!”, se arată în una dintre variantele mesajului care circulă printre români.

Mesajul a circulat intens în urmă cu șase ani mai ales în țări din Asia - India, Singapore, Thailanda și altele, însoțit de imaginea unei folii de paracetamol produs în India în 2016. De atunci, mesajele oficiale de dezmințire au apărut în fiecare an, cu o intensitate mai scăzută în anii pandemiei.

De altfel, varianta de paracetamol prezentată în mesajul fals nici măcar nu se comercializează în România.

Ce este virusul „Machupo”

Virusul "Machupo", sau virusul febrei hemoragice boliviene (BHF), este un virus care provoacă simptome, inclusiv febră, dureri musculare, sângerări ale gingiilor și convulsii. Infecția cu virusul "Machupo" se contractează prin contact direct cu virusul, care s-a dovedit a fi transmis în principal prin saliva, fecalele și urina rozătoarelor infectate. Până în prezent, infecțiile cu virusul "Machupo" au fost documentate doar în America de Sud.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.