Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Panică uriașă la Londra, după ce un virus periculos a fost găsit în canalizare

telegraph.co.uk
tower bridge londra

Oficialii din domeniul sănătăţii publice au declarat un incident naţional după ce au găsit dovezi ale transmiterii comunitare a virusului care cauzează poliomielita în urma unui control de rutină al canalizării, relatează The Guardian.

Agenţia pentru Siguranţa Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA) a anunţat că deşeurile de la staţiile de epurare din Beckton din cartierul Newham au fost testate pozitiv pentru poliovirusul derivat din vaccin în februarie, iar de atunci au fost detectate alte probe pozitive, informează Mediafax.

Nu au fost raportate cazuri de boală sau paralizie asociată, iar riscul pentru publicul larg este considerat scăzut, dar oficialii au îndemnat oamenii să se asigure că ei şi familiile lor sunt la zi cu vaccinurile împotriva poliomielitei pentru a reduce riscul infectării.

”Poliovirusul derivat din vaccin are potenţialul de a se răspândi, în special în comunităţile în care rata vaccinului este mai mică”, a spus dr. Vanessa Saliba, epidemiolog consultant la UKHSA.

”În rare ocazii, poate provoca paralizie la persoanele care nu au schema completă de vaccinare”, a adăugat ea.

Testele asupra canalizării din Marea Britanie detectează de obicei un număr redus de poliovirusuri neînrudite în fiecare an. Acestea provin de la persoane cărora li s-a administrat vaccinul împotriva poliomielitei oral într-o altă ţară şi apoi călătoresc în Marea Britanie. Persoanele cărora li se administrează vaccinul oral pot elimina virusul viu slăbit utilizat în vaccin prin materiile fecale timp de câteva săptămâni.

Mostrele de la Londra detectate din februarie au tras un semnal de alarmă, deoarece aveau legătură între ele şi conţineau mutaţii care sugerau că virusul evoluează pe măsură ce se răspândeşte de la o persoană la alta.

Se crede că focarul a fost declanşat de o persoană care s-a întors în Marea Britanie după ce a primit vaccinul oral şi l-a răspândit la nivel local. Nu este clar cât de mult s-a răspândit virusul, dar poate fi limitat la o singură gospodărie sau o familie extinsă.

Poliovirusul se poate răspândi prin igiena precară a mâinilor şi alimente şi apă contaminate sau, mai rar, prin tuse şi strănut. O cale comună de transmitere este atunci când oamenii îşi contaminează mâinile după ce au folosit toaleta şi transmit apoi virusul atingând alimentele consumate de alţii.

Marea Britanie are în general o rată mare de inoculare, 95% dintre copiii de cinci ani au fost inoculaţi. În schimb, în Londra, doar 91,2% dintre copii sunt vaccinaţi în această categorie de vârstă. Ca răspuns la detectarea virusului, Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) va contacta părinţii copiilor care nu au la zi vaccinul împotriva poliomielitei.

Majoritatea persoanelor care se infectează cu virusul poliomielitei nu au simptome, dar unii dezvoltă o boală asemănătoare gripei până la trei săptămâni mai târziu. Între una din 100 şi una din 1.000 de infecţii, virusul atacă nervii coloanei vertebrale şi baza creierului, ceea ce poate duce la paralizie, cel mai frecvent la nivelul picioarelor. În rare ocazii, virusul atacă muşchii folosiţi pentru respiraţie, ceea ce poate fi fatal.

Marea Britanie a trecut de la utilizarea vaccinului împotriva poliomielitei administrat pe cale orală (OPV) la un vaccin antipoliomielită inactivat (IPV), administrat prin injecţie, în 2004. Injecţiile sunt administrate în timpul vaccinărilor de rutină ale NHS la 8, 12 şi 16 săptămâni, ca parte a schemei de vaccin 6 în 1. Rapelurile sunt oferite la vârsta de 3 şi 14 ani.

UKHSA analizează acum mostre de canalizare din zonele locale care alimentează uzina Beckton pentru a determina locul în care se răspândeşte virusul. Dacă aceste teste identifică centrul focarului, echipele de sănătate publică pot oferi vaccinul împotriva poliomielitei celor expuşi riscului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.