Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa cere iertare în numele Bisericii pentru scandalurile de pedofilie și homosexualitate

papa francisc

Papa Francisc a cerut iertare miercuri, în numele Bisericii, pentru recentele scandaluri care au zguduit "Roma şi Vaticanul", în cadrul unui demers surprinzător pentru un suveran pontif, care s-a referit, se pare, la chestiuni de moravuri, potrivit agenţiei France Presse. 

"Aş dori, în numele Bisericii, să vă cer iertare pentru scandalurile declanşate în ultimul timp la Roma şi la Vatican", a declarat papa la începutul audienţei generale, fără să facă alte precizări, transmite AFP. 

"Vă cer iertare", a subliniat el în faţa a mii de pelerini veniţi în Piaţa Sfântul Petru. Papa nu a precizat la ce scandaluri s-a referit şi nici purtătorul său de cuvânt, Federico Lombardi, nu a făcut clarificări: "Dacă papa a folosit un limbaj cu caracter general, a fost intenţia sa şi nu îmi revine mie sarcina să îl interpretez", a spus el. "Când este vizată răspunderea Bisericii sau a oamenilor Bisericii, papa cere iertare", a adăugat părintele Lombardi, arătând că recent credincioşii au citit în presa italiană informaţii "deranjante", cu "exemple negative" din Biserică. 

Vaticanul a fost zguduit în ultima vreme de câteva probleme extrem de mediatizate, cum ar fi recunoaşterea homosexualităţii de către un preot polonez al Congregaţiei pentru doctrina credinţei, Krzysztof Charamsa, în ajunul sinodului asupra familiei. 

În cadrul unei emisiuni televizate difuzate marţi seară s-au menţionat relaţiile homosexuale ale unor preoţi de la Vatican din trecut, acreditându-se ideea existenţei unui "lobby gay" în cadrul micului stat. 

Printre scandaluri se numără şi cel care îl vizează pe fostul nunţiu polonez Jozef Wesolowski, găsit mort - din cauze naturale, potrivit autopsiei - înainte să fie primul prelat judecat la Vatican pentru acte de pedofilie. 

Presa italiană a evocat în ultimele zile cazul unor preoţi dintr-o parohie romană care ar fi recurs la serviciile unor prostituate. Credincioşii din parohie i-au scris recent papei pentru a se plânge de această situaţie. 

Potrivit părintelui Lombardi, ceea ce a spus papa nu se referă la tensiunile dintre Vatican şi primarul capitalei italiene, Ignazio Marino, care a demisionat, sau la vasta reţea de conivenţe mafiote despre care presa scrie de aproape un an de zile. 

Chiar dacă scuzele formulate înaintea unei cateheze având un alt subiect constituie o noutate, demersul nu este neapărat rar de câţiva ani în cadrul Bisericii. Astfel, Benedict al XVI-lea şi Francisc au cerut iertare pentru cazurile de pedofilie care au zguduit clerul. Conform Corriere della Sera, Ioan Paul al II-lea este cel care a lansat această mişcare, cerând iertare de circa o sută de ori în numele Bisericii, temele fiind cruciadele, dictaturile, femeile, evreii, războaiele religioase, robia negrilor, violenţele la care au fost supuşi indienii din America, Inchiziţia, rasismul, mafia, încheie AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.