Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc a numit un nou arhiepiscop al Parisului după demisia controversată a predecesorului acestuia

national catholoc reporer
papa francisc

Laurent Ulrich, arhiepiscopul oraşului Lille din nordul Franţei, a fost numit marţi arhiepiscop al Parisului de papa Francisc, înlocuindu-l astfel în această funcţie pe Michel Aupetit, care a demisionat după ce a fost contestat în cadrul celei mai mari dieceze a Franţei, informează AFP.

Mai multe companii mass-media franceze au publicat articole care afirmau că Michel Aupetit ar fi avut o relaţie amoroasă cu o femeie, acuzaţie dezminţită categoric de acesta. El a fost criticat şi pentru felul în care a administrat resursele umane ale diecezei Parisului.

Instalarea în această funcţie a monseniorului Laurent Ulrich, în vârstă de 70 de ani, va avea loc pe 23 mai în biserica Saint-Sulpice, a precizat Conferinţa episcopilor din Franţa într-un comunicat.

"Este o surpriză, o surpriză totală", a reacţionat el marţi pentru postul radiofonic RCF Gauts-de-France, în condiţiile în care intenţiona să îşi petreacă ultimii ani de serviciu în dieceza din Lille (pensionarea unui episcop are loc la 75 de ani).

"Ministerul meu din Paris va fi un minister care va dori să exprime prietenia lui Hristos", a adăugat Laurent Ulrich.

Arhiepiscop de Lille încă din anul 2008, Laurent Ulrich are profilul unui cleric moderat în cadrul episcopatului catolic francez. El este interesat de chestiuni sociale şi este implicat în susţinerea cauzei migranţilor.

Născut la Dijon şi deţinător al unei duble diplome universitare în filosofie şi teologie, a fost hirotonisit în 1979 în dieceza din Lyon, unde a devenit vicar episcopal, apoi vicar general. În anul 2000 a fost numit în funcţia de episcop de Maurienne şi Tarantaise, la Chambery, în Alpii Francezi. Ulterior, a ocupat mai multe funcţii în Conferinţa episcopilor din Franţa.

La sfârşitul lunii noiembrie 2021, Michel Aupetit şi-a prezentat demisia în faţa papei Francisc, argumentând că comportamentul lui ar fi putut fi considerat "ambiguu" şi că acest lucru ar fi putut "să îi tulbure pe catolicii din dieceză". Papa Francisc a acceptat foarte repede acea demisie, la începutul lunii decembrie.

La scurt timp după aceea, monseniorul Aupetit, care fusese numit arhiepiscop al Parisului în decembrie 2017 după pensionarea cardinalului Andre Vingt-Trois, s-a declarat totuşi "victima unei cabale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.