Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc a redus din nou privilegiile deţinute de cardinalii şi managerii de la Vatican: fără chirii gratuite sau subvenționate

ANSA
Papa Francisc

Papa Francisc a decis să elimine chiriile gratuite ale cardinalilor şi chiriile subvenţionate oferite unor diverşi oficiali cu rang înalt de la Vatican, spunând că şi aceste persoane trebuie să contribuie la realizarea de economii, informează Reuters.

Noile regulamente au fost prezentate într-o notificare scrisă de Maximino Caballero Ledo, un laic spaniol care conduce Ministerul de Finanţe al Vaticanului. Aceste norme îşi au originea într-o întâlnire pe care acesta a avut-o luna trecută cu papa Francisc, potrivit Agerpres.

Notificarea a fost afişată în curtea centrală a Vaticanului fără niciun ceremonial special, iar un oficial cu rang înalt de la Vatican a confirmat marţi conţinutul documentului pentru Reuters.

Până acum, cardinalii care locuiesc în apartamente deţinute de Vatican în interiorul acestui oraş-stat sau în jurul său în cartiere din Roma, nu trebuiau să plătească chirie. Ei plăteau doar utilităţile şi cheltuielile de personal.

Unii dintre cardinali s-au retras din activitate şi primesc pensii.

Episcopii şi alţi manageri de la Vatican plătesc în prezent chirii subvenţionate. Noile regulamente se aplică clericilor şi laicilor din nivelurile superioare de management, precum preşedinţii şi oficialii de rang 2 şi de rang 3 din departamente.

În acea notificare nu există niciun indiciu care să sugereze că şi beneficiile angajaţilor de rang inferior de la Vatican, din care majoritatea sunt laici, vor fi reduse. Unii dintre ei plătesc chirii sub nivelul pieţei în apartamente deţinute de Vatican, dar care se află în Roma.

Potrivit notificării scrise de Maximino Caballero Ledo, un document cunoscut sub numele de "rescriptum", papa Francisc a decis că oficialii din Vatican vor trebui "să facă şi ei un sacrificiu extraordinar" pentru a creşte fluxurile de venituri, pentru ca sume cat mai mari de bani să ajungă la misiuni creştine.

Documentul precizează că papa Francisc a abrogat toate subvenţiile din trecut şi că apartamentele deţinute de Vatican ar trebui să fie închiriate unor oficiali cu rang înalt la aceleaşi chirii care se aplică chiriaşilor care nu au nicio legătură cu Vaticanul.

Deocamdată nu este clar felul în care noile chirii vor fi calculate, mai ales pentru apartamentele situate între zidurile Vaticanului, unde clădirile sunt vechi de sute de ani şi unele sunt decorate cu fresce.

Toate excepţiile de la noile regulamente vor trebui să fie aprobate personal de papa Francisc, precizează acelaşi document.

Doi prelaţi importanţi de la Vatican, care au stat de vorbă cu jurnaliştii de la Reuters sub protecţia anonimatului, s-au declarat uluiţi de noul regulament, mai ales în contextul în care mulţi episcopi şi preoţi care lucrează la Vatican primesc salarii mai mici decât colegii lor de breaslă din alte ţări.

În urmă cu doi ani, papa Francisc le-a ordonat cardinalilor să îşi reducă salariile cu 10% şi a decis, de asemenea, să reducă salariile altor clerici de la Vatican cu scopul de a salva locurile de muncă ale angajaţilor într-o perioadă în care pandemia de coronavirus a afectat serios finanţele Sfântului Scaun.

Acea dispoziţie era destinată oficialilor de rang înalt şi nu i-a afectat pe majoritatea angajaţilor de la Vatican.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.