Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc compară ghidul CE care recomanda evitare termenului Crăciun cu o dictatură NAZISTĂ sau COMUNISTĂ: ‘De-a lungul istoriei nu a funcționat’

vaticannews
papa francisc

Papa Francisc a criticat eforturile controversate ale Comisiei Europene de a face comunicările oficiale mai incluzive, comparând liniile directoare retrase recent privind utilizarea termenilor precum „Crăciun” și „creștin” cu acțiunile dictaturilor istorice, precum nazismul sau comunismul. De asemenea, Papa Francisc atrage atenția asupra pericolului unui Guvern Mondial: „Pericolul este atunci când există o superputere care dictează comportamentul economic, cultural și social celorlalte țări”; „democrația este slăbită atunci când valorile naționale sunt sacrificate, sunt diluate către un imperiu, un fel de guvernare supranațională”, a adăugat el.

„În istorie, multe, multe dictaturi au încercat să facă astfel de lucruri. Gândiți-vă la Napoleon... gândiți-vă la dictatura nazistă, cea comunistă”, a declarat reporterilor liderul catolic în vârstă de 84 de ani, luni, într-un avion care se întorcea la Vatican dintr-o călătorie în Grecia și Cipru. „Este ceva care de-a lungul istoriei nu a funcționat”, relatează Politico.

Declarațiile Papei au venit după ce Comisia Europeană și-a retras brusc ghidul de 30 de pagini, menit să se asigure că niciun european nu se simte exclus din comunicările UE, în urma unei furtuni de critici din partea multor politicieni, în special cu privire la sugestia ca membrii personalului să evite „să presupună că toată lumea este creștină” și sărbătorește Crăciunul.

Pontiful a denunțat ceea ce el a numit „secularism diluat” și a îndemnat UE să reflecteze asupra idealurilor fondatorilor săi.

Bruxelles-ul trebuie să „aibă grijă să nu ia calea colonizării ideologice, care ar putea sfârși prin a diviza țări și [provoca] eșecul Uniunii Europene”, a spus Papa Francisc. „Uniunea Europeană trebuie să respecte structura internă a fiecărei țări, varietatea acesteia și să nu încerce să le uniformizeze - nu cred că va face asta, nu a fost intenția sa, dar trebuie să fie atentă.”

În timpul vizitei sale de duminică în Grecia, papa a criticat, de asemenea, poziția din ce în ce mai dură a țărilor europene cu privire la migrație și a avertizat că democrația este „în retragere” pe tot continentul, acuzând guvernele că sunt pradă „interesului propriu naționalist”.

Solicitat să detalieze luni, el a avertizat împotriva „înecării identităților noastre într-un guvern internațional”, adăugând: „Pericolul este atunci când există o superputere care dictează comportamentul economic, cultural și social celorlalte țări”. „Democrația este slăbită atunci când valorile naționale sunt sacrificate, sunt diluate către un imperiu, un fel de guvernare supranațională”, a adăugat el. Papa a acuzat de mult timp instituțiile UE că pierd uneori din vedere pilonii lor fondatori: umanitate, solidaritate și deschidere către lume.

Adresându-se Parlamentului European în 2014, el a declarat UE vinovată de urmărirea unor „politici interesate de sine” și a descris „neîncrederea crescândă din partea cetățenilor față de instituțiile UE considerate a fi distante, angajate în stabilirea de reguli percepute ca insensibile la fiecare popoare, dacă nu chiar dăunătoare.”

Context

Un document intern al Comisiei Europene care îi sfătuia pe oficialii să folosească un limbaj incluziv, cum ar fi „sezonul sărbătorilor”, mai degrabă decât „Crăciunul”, a fost retras după un protest din partea politicienilor.

Recomandările executivului UE asupra liniilor directoare de comunicare au fost lansate de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârșitul lunii octombrie. Renunțarea la setul de recomandări a fost determinată de un articol din publicația italiană „Il Giornale”, care susținea că este o încercare de „anularea a Crăciunului”.

Ghidul Comisiei Europene poate fi citit aici! (.pdf)

Vezi și: Daniel Funeriu: 'Antieuropean este cel care cheamă la nerespectarea moștenirii noastre culturale, religioase și umaniste' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.