Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc il va declara SFÂNT pe un preot olandez ucis într-un lagăr nazist

vaticannews
papa francisc

Papa Francisc îl va canoniza pe Titus Brandsma, un preot, academician şi jurnalist olandez care a fost asasinat în lagărul de concentrare Dachau în 1942 pentru predici împotriva nazismului, au anunţat joi reprezentanţi ai Vaticanului, citaţi de Reuters.

Titus Brandsma, care a fost membru al ordinului religios al carmeliţilor şi rector al Universităţii Catolice din Nijmegen, a început să predice împotriva ideologiei naziste încă dinainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial şi de invadarea Ţărilor de Jos de către trupele germane în 1940.

În timpul ocupaţiei naziste, el s-a exprimat împotriva legilor anti-evreieşti. Consilier al ziarelor catolice din Olanda, Titus Brandsma i-a îndemnat pe editorii acestora să nu tipărească propaganda nazistă.

A fost arestat în 1942 şi ţinut într-o închisoare olandeză înainte de a fi trimis în lagărul Dachau, din apropiere de Munchen, unde a fost supus unor experimente biologice şi ucis în acelaşi an cu o injecţie letală, la vârsta de 61 de ani.

Potrivit reprezentanţilor Vaticanului, papa Francisc a aprobat un decret care atribuie un miracol săvârşit prin intermediul lui Titus Brandsma, care a fost beatificat - sau declarat "binecuvântat" - de papa Ioan Paul al II-lea în 1985.

Biserica Romano-Catolică stipulează că doar Dumnezeu realizează miracole, dar că unii dintre sfinţii aflaţi alături de Dumnezeu în Rai intervin uneori în favoarea oamenilor care le adresează rugăciuni.

De obicei, miracolele sunt acţiuni de vindecare care nu pot fi explicate din punct de vedere medical. Detalii despre miracolul atribuit lui Titus Brandsma nu au fost dezvăluite, nici data la care va avea loc ceremonia de canonizare.

Mai mulţi clerici catolici ucişi în lagărele de concentrare naziste au fost deja declaraţi sfinţi. Printre ei se află preotul polonez Maximilian Kolbe şi sora Edith Stein, o călugăriţă germană care a renunţat la iudaism şi s-a convertit la catolicism. Ambii au fost ucişi în lagărul Auschwitz din Polonia ocupată de nazişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.