Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc, în Kazahstan, la Congresul mondial al religiilor: 'Am venit aici ca pelerin de pace, dialog și unitate'

AFP
Papa Francisc

Papa Francisc a ajuns marți, 13 septembrie 2022, la Nur-Sultan, capitala Kazahstanului, pentru o vizită de trei zile cu ocazia Congresului mondial al religiilor. În aceea zi, papa a adresat autorităților, societății civile și Corpului Diplomatic primul discurs al vizitei. Miercuri, papa participă la lucrările Congresului mondial al religiilor și celebrează Sfânta Liturghie cu credincioșii catolici ai țării asiatice.

”Mă simt onorat să fiu aici împreună cu voi, în această țară pe cât de întinsă pe atât de antică, în care vin ca pelerin de pace, în căutare de dialog și de unitate”, a spus papa Francisc la Nur-Sultan, capitala Kazahstanului, la întâlnirea, marți 13 septembrie 2022, cu președintele țării Kassim-Jomart Tokayev, autoritățile religioase și civile ale țării, reprezentanții societății civile și membrii Corpului Diplomatic, scrie vaticannews.va.

Pontiful a ajuns marți în Kazahstan, la ora locală 17.20, pentru o vizită de trei zile prilejuită de cel de-al VII-lea Congres mondial al religiilor și al tradițiilor religioase. Manifestarea, organizată o dată la trei ani de autoritățile cazace, are ca temă generală în acest an contribuția religiilor la progresul spiritual și social al omenirii după pandemia de Covid-19.

”Lumea noastră”, a subliniat papa Francisc, ”trebuie să-și regăsească armonia, o armonie care în această țară poate fi exprimată bine de un instrument muzical tradițional și caracteristic, dombra, pe care am început să-l cunosc”. Pontiful a adus, astfel, un elogiu ”glorioasei istorii de cultură, omenie și suferință” a Kazahstanului și a făcut referință în discursul său la vizita efectuată în această țară de Ioan Paul al II-lea în 2001, care a spus că este o ”țară de martiri și de oameni de credință, țară de deportați și de eroi, țară de gânditori și de artiști”. Remarcând, apoi, că la instrumentul muzical tradițional al dombrei se cântă prin atingerea celor două corzi, Sfântul Părinte a subliniat că și Kazahstanul este caracterizat de capacitatea de a genera armonie între alte ”două corzi paralele”: între iarna foarte rece și vara foarte caldă, între tradiție și progres, dar mai ales făcând să răsune în țară ”notele a două suflete, cel asiatic și cel european”.

Pe de altă parte, dombra cântă de obicei împreună cu alte instrumente, expresie a faptului că ”armonia se maturizează și crește într-un ansamblu, în coralitatea care face armonioasă viața socială”. Un proverb local spune că ”izvorul reușitei este unitatea”, iar papa a remarcat conviețuirea a aproximativ 150 de grupuri etnice și a peste 80 de limbi – cu istorii, tradiții culturale și religioase variate – care ”compun o simfonie extraordinară și fac din Kazahstan un laborator multi-etnic, multi-cultural și multi-religios unic, revelând vocația sa specifică de a fi o țară a întâlnirii”.

Amintind în continuarea discursului ocazia acestei vizite – Congresul mondial al religiilor - papa a reliefat că, deși Constituția subliniază caracterul laic al Kazahstanului, este prevăzută ”libertatea de religie și de credință. O laicitate sănătoasă, care recunoaște rolul prețios și de neînlocuit al religiei și contrastează extremismul care o erodează, reprezintă o condiție esențială pentru tratamentul echitabil al fiecărui cetățean, pe lângă faptul că favorizează simțul apartenenței din partea tuturor componentelor etnice, lingvistice, culturale și religioase ale țării. Într-adevăr, religiile, în timp ce desfășoară rolul de neînlocuit în a căuta și a mărturisi Absolutul, au nevoie de libertatea de a se exprima și, prin urmare, libertatea religioasă constituie albia cea mai bună pentru coexistența civilă”.

Pontiful a evidențiat, de asemenea, abolirea pedepsei cu moartea în recenta Constituție cazacă și a pledat pentru ”libertatea de gândire, de conștiință și de exprimare” a fiecărei persoane. În același timp, papa a remarcat lansarea, mai ales în ultimele luni, a unui ”proces de democratizare, menit să consolideze competențele parlamentului și al autorităților locale și, în general, o mai mare distribuire a puterii. (...) Încrederea în cel care guvernează crește atunci când promisiunile nu rezultă a fi instrumentale, dar sunt efectiv îndeplinite”. Cerând o mai mare capacitate de a asculta necesitățile reale ale cetățenilor, papa a spus că este nevoie, ca în orice țară, de ”măsuri de combatere a corupției” și de asigurarea siguranței economice, care aici, la începutul anului în curs a fost invocată în regiuni în care, în pofida faptului că resursele energetice sunt abundente, se percep diferite dificultăți”.

În ultima parte a discursului, papa și-a exprimat speranța ca numele Kazahstanului să fie în continuare ”sinonim de armonie și de pace”, ”răscruce de relevante legături geopolitice”, cu un ”rol fundamental în atenuarea conflictualității”. ”Aici, Ioan Paul al II-lea a venit ca să semene speranță imediat după tragicele atentate din 2001. Eu vin aici în timpul unui nebunesc și tragic război care a început cu invadarea Ucrainei, în timp ce alte ciocniri și amenințări de conflicte pun în pericol timpurile noastre. Vin ca să amplific strigătul multor oameni care imploră pacea, calea de dezvoltare esențială pentru lumea noastră globalizată”. De asemenea, papa și-a manifestat aprecierea pentru decizia Kazahstanului de a renunța la armamentele nucleare, precum și față de angajarea privind decarbonizarea și investițiile în surse curate de energie.

În fine, Suveranul Pontif a exprimat susținerea Sfântului Scaun pentru demersurile Kazahstanului în acest parcurs și a dat asigurarea sa pentru faptul că credincioșii catolici, ”prezenți în Asia centrală încă din timpurile antice, doresc să dea mărturie în continuare pentru spiritul de deschidere și de dialog respectuos prin care se deosebește această țară, făcând aceasta fără spirit de prozelitism”. ”Cel Preaînalt să binecuvânteze vocația de pace și unitate a Kazahstanului, țară a întâlnirii”, a încheiat papa Francisc, nu înainte de a-și exprima bucuria sa de a fi aici și voința de ”a însoți cu rugăciunea și apropierea toate eforturile depuse pentru un viitor de prosperitate și armonie a acestei mari țări. Dumnezeu să binecuvânteze Kazahstanul!”.

Agenda de miercuri a vizitei în Kazahstan cuprinde participarea papei, la ora locală 10.00, la momentul de ”Rugăciune în tăcere” a liderilor religiilor, organizat la Palatul Independenței. Tot aici, câteva minute mai târziu, Sfântul Părinte participă la deschiderea Congresului mondial al religiilor și la lucrările adunării plenare, în cadrul cărora este așteptat al doilea discurs al vizitei sale la Nur-Sultan. Tot miercuri, la ora locală 16.45, papa prezidează Sfânta Liturghie la Palatul Expozițiilor din Nur-Sultan, urmând lecturile biblice și rugăciunile sărbătorii liturgice a Înălțării Sfintei Cruci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.