Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc, în pelerinaj la mormintele unor preoţi incomozi pentru Biserica catolică italiană

instagram
papa francisc

Papa Francisc a mers marţi în pelerinaj la mormântul a doi preoţi italieni, figuri marcante şi uneori deranjante ale Bisericii din peninsulă de după război, relatează AFP. Suveranul Pontif a vizitat la începutul dimineţii Bozzolo, micul oraş lombard din nordul Italiei, pentru a se reculege la mormântul părintelui Primo Mazzolari, care a murit în 1959.

Militant antifascist şi un prelat care a ascuns evrei şi partizani în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pr. Mazzolari a marcat perioada de după război cu apeluri la pace şi justiţia socială, care au provocat adesea mânie în rândul ierarhiei. El a fost vizat chiar de o interdicţie temporară de a predica în afara diocezei sale, iar unele dintre cărţile sale au fost puse la index. În februarie 1959, cu trei luni înainte de moartea sa la vârsta de 69 de ani, pr. Mazzolari a fost totuşi primit de papa Ioan al XXIII-lea, care a salutat în el un preot inspirat de Duhul Sfânt.

"Don Mazzolari a fost un preot convins că destinele lumii se joacă la periferie", a declarat Jorge Bergoglio, care încearcă el însuşi să iasă în întâmpinarea celor care sunt în general marginalizaţi de Biserică şi de societate. El a salutat în acest om "un preot sărac şi nu un biet preot, ceea ce nu este acelaşi lucru".

Papa Francis s-a deplasat apoi la Barbiana, în Toscana, pentru a se reculege în faţa mormântului părintelui Lorenzo Milani, cunoscut pentru angajamentul său în favoarea educaţiei. Provenit dintr-o familie agnostică şi anticlericală, apoi convertit şi instruit la seminar în 1943, Milani a fost trimis să slujească în acest orăşel din regiunea Florenţa din cauza fricţiunilor cu ierarhia clericală.

El a înfiinţat o şcoală pentru clasele sărace, cu metode de învăţământ inovatoare. A murit în 1967 de cancer la vârsta de 44 de ani. El voia "să dea cuvântul săracilor, pentru că fără cuvânt nu există demnitate şi deci nici libertate sau justiţie", a explicat papa. "Înainte de a încheia, nu pot să trec sub tăcere faptul că gestul pe care l-am făcut astăzi vrea să fie un răspuns la cererea pe care pr. Lorenzo a făcut-o de mai multe ori episcopului său şi anume să fie recunoscut şi înţeles în fidelitatea sa faţă de Evanghelie şi în rectitudinea activităţii sale pastorale. De la cardinalul Silvano Piovanelli (...) încoace, arhiepiscopii de Florenţa au acordat cu diferite ocazii această recunoaştere pr. Lorenzo", a declarat Suveranul Pontif, potrivit ediţiei în limba română a Radio Vatican.

"Astăzi o face episcopul Romei. Aceasta nu şterge amărăciunile care au însoţit viaţa pr. Milani - nu este vorba de a şterge istoria sau de negarea ei, ci de a-i înţelege circumstanţele şi umanitatea în joc - dar spune ca Biserica recunoaşte în această viaţă un mod exemplar de a sluji Evanghelia, pe cei săraci şi Biserica însăşi", a conchis papa Francisc, anunţă Agerpres. După discursul său, Suveranul Pontif a salutat vreme de câteva minute preoţii şi credincioşii prezenţi, după care s-a întors cu elicopterul în Cetatea Vaticanului în jurul orei 13:15, mai precizează Radio Vatican.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.