Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc l-a primit pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu care a vorbit despre 'urgenţa favorizării căilor păcii şi a dialogului'

facebook.com
Papa Francisc

Papa Francisc l-a primit luni, la Vatican, pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu care a discutat despre ”urgenţa favorizării căilor păcii şi dialogului (...) pentru a lupta împotriva oricărei forme de extremism şi fundamentalism”, relatează AFP, potrivit News.ro.

Cei doi au discutat despre ”conflicte ce afectează Orientul Mijlociu şi despre urgenţa de a favoriza căile păcii şi adialogului, cu contribuţia comunităţilor religioase, pentru a lupta împotriva oricărei forme de extremism şi fundamentalism”, a subliniat într-un comunicat Vaticanul.

Papa şi liderul palestinian au evocat, de asemenea, ”calea reconcilierii în cadrul poporului palestinian şi eforturi de reactivare a procesului de pace între israelieni şi palestinieni şi ajungerea la o soluţie cu două state”, potrivit Vaticanului.

Negocierile cu israelienii se află într-un punct mort, iar Autoritatea Palestiniană şi-a întrerupt legăturile cu administraţia americană în urma anunţului, în urmă cu un an, al preşedintelui Donald Trump cu privire la recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Palestinienii speră să facă din Ierusalimul de Est capitala capitala statului la care aspiră. Însă ei sunt împărţiţi pe plan politic, după ce hamasul, o mişcare islamistă, a preluat controlul în Fâşia gaza, în 2007, îndepărtând formaţiunea Fattah, condusă de Abbas, din această enclavă plaestiniană, în urma unor confruntări sângeroase. De atunci, orice încercare de reconciliere a eşuat.

Papa argentinian şi liderul palestinian şi-au exprimat, de asemenea, dorinţa ”unei reînnoiri a angajamentului comunităţii internaţionale la respectarea aspiraţiilor legitime ale celor două popoare” şi au subliniat ”importanţa recunoaşterii şi păstrării identităţii şi valorii universale” a Ierusalimului, un oraş sfânt al unui număr de trei religii.

Papa, care a primit, la o oră după întâlnirea cu Abbas, tineri italieni din cadrul mişcării pentru pace ”Rondine cittadella della pace”, a evocat necesitatea - fără să citeze nume - a unor ”lideri cu o nouă mentalitate” pentru a se ajunge la pace.

”Există o nevoie de lideri cu o nouă mentalitate. Aceşti politicieni nu ştiu să dialogheze şi să discute, nu sunt lideri ai păcii. Un lider care nu face eforturi să se ducă la inamic, să se aşeze la o masă cu el (...), nu-şi poate conduce propriul popor către pace”, a subliniat Papa Francisc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.