Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc militează pentru respectarea Pactului global cu privire la migrații de întreaga comunitate internațională

facebook.com
Papa Francisc

Papa Francisc şi-a exprimat duminică sprijinul pentru Pactul global cu privire la migraţii şi a lansat un apel către comunitatea internaţională să dea dovadă de 'responsabilitate, solidaritate şi compasiune' faţă de migranţi, transmite AFP.

''Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată, al cărui obiectiv este de a avea un cadru de referinţă pentru comunitatea internaţională, a fost adoptat recent la Marrakech, în Maroc. Doresc ca întreaga comunitate internaţională să poată acţiona, graţie acestui pact mondial, cu responsabilitate, solidaritate şi compasiune faţă de cei care, din diverse motive, şi-au părăsit ţările'', a declarat papa în faţa miilor de credincioşi reuniţi în piaţa San Pietro de la Vatican.

citește și: Veste mare pentru români! Toți vor putea primi al 13-lea si al 14-lea salariu

Peste 150 de ţări au adoptat luni, la Marrakech, Pactul global cu privire la migraţii.

În luna iulie, toate cele 193 de ţări membre ale ONU, cu excepţia SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci însă, pactul a devenit ţinta criticilor politicienilor europeni de extremă dreapta care susţin că el poate duce la noi valuri masive de migranţi către Europa.

Pactul consemnează atât principii - apărarea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoaşterea suveranităţii naţionale - cât şi propuneri pentru ajutarea ţărilor să facă faţă migraţiei, cum ar fi schimbul de informaţii şi expertiză, integrarea migranţilor etc. El interzice totodată detenţiile arbitrare şi nu autorizează arestările decât ca ultimă soluţie.

Textul, ce cuprinde în jur de 40 de pagini, ''favorizează cooperarea internaţională în materie de migraţie între toţi actorii competenţi, conştienţi fiind că niciun stat nu poate gestiona singur problema migraţiilor'', simultan cu ''respectarea suveranităţii statelor şi a obligaţiilor ce le revin din dreptul internaţional''.

Pactul detaliază 23 de obiective, printre care ''lupta împotriva factorilor negativi şi a problemelor structurale care împing persoane să-şi părăsească ţara de origine'', ''salvarea de vieţi'', ''întărirea acţiunii transnaţionale în faţa traficului de migranţi'', ''nerecurgerea la plasarea în retenţie administrativă a migranţilor decât în ultimă instanţă'' sau ''asigurarea accesului migranţilor la servicii de bază''.

Semnatarii se angajează, de asemenea, să creeze ''o platformă globală de informaţii care va servi drept sursă publică de date online'' cu privire la migraţii, precum şi ''o reţea a Naţiunilor Unite consacrată migraţiilor'' şi de care va răspunde Organizaţia Internaţională pentru Migraţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.