Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc nu este de acord cu excluderea celibatului pentru preoți: 'Celibatul este un dar pentru Biserică'

facebook.com
Papa Francisc

Papa Francisc a respins cu fermitate, luni, cu ocazia unei conferinţe de presă ce a fost organizată în avionul care îl aduce la Vatican după o călătorie în Panama, orice repunere sub semnul întrebării a celibatului preoţilor din credinţa romano-catolică, considerat "un dar pentru Biserică", care nu poate să devină "opţional", relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: BUBUIE nervii în PNL, după prezentarea sondajelor interne: Crin Antonescu îi SPULBERĂ socotelile lui Orban (surse) / Replica

Întrebat cu privire la o eventuală acceptare a căsătoriei preoţilor catolici şi despre posibilitatea hirotonisirii în ritul roman al Bisericii Catolice a bărbaţilor deja căsătoriţi, papa Francisc a răspuns că nu este de acord cu excluderea obligativităţii celibatului pentru preoţi. "Celibatul este un dar pentru Biserică", a subliniat el.

Suveranul pontif are totuşi în vedere "câteva posibilităţi pentru locuri foarte izolate", menţionând insule din Pacific sau zone din Amazonia, atunci când "există o necesitate pastorală". "Este o chestiune aflată în discuţie cu teologi, nu este decizia mea", a adăugat, cu prudenţă, liderul de la Vatican.

Catolicii de rituri orientale permit hirotonisirea bărbaţilor căsătoriţi, cu condiţia ca aceştia să fi ales înainte de diaconie să fie căsătoriţi. Diaconia, primul grad al preoţiei, permite predica, botezul şi slujba în altar. Preoţia permite apoi unui bărbat să devină pe deplin responsabil de o parohie.

În ceea ce priveşte ritul roman, urmat de imensa majoritate a catolicilor, papa Francisc a insistat pe respingerea unor astfel de practici.

"Decizia mea pentru celibatul opţional înainte de diaconie: Nu. Este opinia mea personală. Nu o voi face, să fie clar. Poate că par obtuz în această privinţă, însă nu pot să mă prezint apoi în faţa lui Dumnezeu cu această decizie", a spus papa Francisc.

Suveranul pontif a insistat apoi şi asupra unei fraze a papei Paul al VI-lea despre celibat ("Prefer să îmi dau viaţa decât să schimb legea celibatului"), adăugând: "Trebuie să repetăm această frază, pentru că este o frază curajoasă, rostită în cel mai dificil moment, în 1968". Papa s-a reverit la mişcările de protest ale studenţilor şi tinerilor care au avut loc în multe zone ale lumii în acel an.

Papa Francisc a reamintit în mai multe rânduri că interzicerea hirotonosirii bărbaţilor deja căsătoriţi nu este un punct deja fixat în doctrină, părând că deschide astfel dezbaterea pe această temă şi generând îngrijorare în anumite medii catolice.

Practica căsătoriei a existat timp de mai multe secole şi textele biblice indică faptul că apostolul Petru avea o soacră. Obligaţia de a fi celibatar pentru a intra în rândul clerului Bisericii Catolice latine datează doar din secolul al XI-lea.

În martie 2017, papa Francisc a anunţat public că "reflectează" la posibilitatea de a hirotonisi "viri probati", bărbaţi căsătoriţi de vârsta a treia implicaţi în Biserică, excluzând însă această posibilitate pentru bărbaţii tineri şi, bineînţeles, pentru femei.

Ipoteza unor astfel de hirotonisiri se va afla pe agenda de lucru în octombrie 2019 cu ocazia următorului sinod dedicat Amazoniei, un imens teritoriu latino-american care este afectat de lipsa preoţilor autohtoni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.