Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc, omagiu victimelor dictaturii din Chile

instagram
papa francisc

Papa Francisc a condamnat recurgerea la violenţă de către indigeni pentru a-şi face auzite revendicările, miercuri, în timpul unei slujbe cu tonalităţi politice, în timpul vizitei sale în Chile, care a fost marcată de o serie de atacuri comise asupra bisericilor, companiilor şi poliţiei, informează AFP. Slujba a fost celebrată "pe acest aerodrom din Maquehue pe care au avut loc grave încălcări ale drepturilor omului", a precizat suveranul pontif. "Slujba a fost oferită tuturor acelora care au suferit şi care au murit şi acelora care, în fiecare zi, poartă pe umeri greutatea multor nedreptăţi", a adăugat papa Francisc, anunţă Agerpres.

Baza aeriană din Maquehue a fost unul dintre principalele centre de detenţie din acea regiune în anii 1970, în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet. Numeroase cazuri de tortură şi execuţii ale prizonierilor politici au fost raportate în această bază.

Remarca despre "nedreptăţi" rostită de liderul de la Vatican s-a referit şi la populaţiile indigene chiliene, care au efectuat în debutul slujbei un dans ritualic şi au participat apoi la liturghie alături de papă.

Suveranul pontif a criticat totuşi folosirea violenţei de anumite grupări ale indigenilor cu scopul de a-şi evidenţia anumite revendicări legitime.

"Este indispensabil să afirmăm că o cultură a recunoştinţei reciproce nu poate fi construită pe baza violenţei şi a distrugerii, care sfârşesc întotdeauna prin a costa vieţi omeneşti", a adăugat el.

"Nu poţi să ceri recunoaştere distrugându-l pe cel de lângă tine, deoarece asta generează şi mai multă violenţă şi divizare. Violenţa îndeamnă la violenţă, distrugerea creşte fractura şi separarea. Violenţa sfârşeşte prin a transforma în mincinoasă până şi cauza cea mai dreaptă. De aceea noi spunem 'nu violenţei care distruge', sub toate formele sale", a adăugat papa Francisc.

"'Mari, Mari' ('Bună ziua', în limba amerindienilor Mapuche)", a declarat papa în debutul slujbei.

"'Pacea fie cu voi'", a adăugat liderul de la Vatican, înainte de a aduce un omagiu naturii luxuriante din regiunea Araucania, teritoriul ancestral al populaţiilor autohtone din Chile, ai căror cei mai numeroşi reprezentanţi sunt amerindienii Mapuche.

"Multe generaţii de bărbaţi şi femei au iubit şi iubesc acest pământ cu o recunoştinţă aproape geloasă. Iar eu vreau să mă opresc şi să îi salut în special pe membrii poporului Mapuche, ca şi pe alte popoare autohtone care trăiesc pe aceste pământuri ancestrale: Rapanui (Insula Paştelui), Aymara, Quechua şi Atacamenos", a adăugat suveranul pontif într-o atmosferă călduroasă şi colorată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.