Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc pledează pentru o mai amplă integrare în Europa a ţărilor balcanice

facebook.com
Papa Francisc

Papa Francisc a ajuns marţi în Macedonia de Nord, o ţară care nu a mai fost vizitată de niciun suveran pontif până acum, iar în primul său discurs rostit în faţa autorităţilor locale, liderul de la Vatican a pledat pentru o mai amplă integrare în Europa a ţărilor balcanice, relatează EFE potrivit Agerpres

După o întrevedere cu prim-ministrul Zoran Zaev şi cu preşedintele ţării, Gjorge Ivanov, care şi-au încheiat mandatele după alegerile de duminică, papa Francisc a subliniat că această prima vizită realizată de un suveran pontif marchează împlinirea a 25 de ani de la stabilirea de relaţii bilaterale între cele două state.

În discursul său din Sala Mozaicurilor a Palatului prezidenţial, susţinut în faţa autorităţilor macedonene, papa Francisc a reamintit "componenţa multietnică şi multireligioasă a ţării" şi a elogiat "paşnica şi îndelungata convieţuire între diferitele identităţi care au ştiut şi au putut să se exprime şi să se dezvolte fără a nega, reprima sau a-i discrimina pe ceilalţi".

Suveranul pontif a subliniat totodată efortul generos realizat de această ţară şi de organizaţiile umanitare pentru "primirea şi ajutorarea unui mare număr de refugiaţi care au fugit din calea războiului şi de sărăcia extremă în anii 2015 şi 2016" şi care au găsit în Macedonia "un refugiu valoros".

El a încurajat de asemenea "să se urmeze cu încredere drumul întreprins", pentru ca Macedonia să continue să fie "un far al păcii, al primirii şi al integrării rodnice între culturi, religii şi popoare".

Îndemnul intervine într-un moment în care Macedonia de Nord menţine închisă frontiera cu Grecia, blocând accesul a mii de migranţi spre nordul Europei.

În discursul său, papa Francisc a dorit să îi aducă un omagiu Maicii Tereza din Calcutta, născută la periferia oraşului Skopje în 1910 într-o familie de etnie albaneză, "pentru modul în care s-a pus în slujba celor abandonaţi, celor oropsiţi şi celor mai săraci"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.