Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc, semnal de alarmă: 'Nu ne mai aflăm în creştinătate, nu ne mai aflăm!'. Ce îndemn are pentru Biserică

Inquam Photos/ Octav Ganea
papa Francisc Blaj

Papa Francisc a făcut sâmbătă un apel la membrii Curiei Romane (aparatul administrativ al Bisericii) pentru a face o'' schimbare de mentalitate'' profundă în contextul unui Occident care se descreştinează, în special în Europa, informează AFP, conform agerpres.ro.

"Nu ne mai aflăm în creştinătate, nu ne mai aflăm! Nu mai suntem primii în ziua de astăzi care producem cultură, nici primii, nici cei mai ascultaţi", a spus papa cu ocazia discursului tradiţional adresat Curiei.

"Nu ne mai aflăm într-un regim de creştinătate întrucât credinţa - în special în Europa, dar şi într-o mare parte din Occident - nu mai constituie o premisă evidentă a vieţii în comunitate; mai rău chiar, este deseori negată, hulită, marginalizată şi ridiculizată", a comentat suveranul pontif în faţa principalilor săi cardinali.

Această "schimbare de epocă" obligă "la o schimbare de mentalitate pastorală", a subliniat primul papă latino-american din istorie, care s-a angajat înaintea alegerii sale din 2013 să reformeze structurile interne ale Curiei, insistând frecvent asupra schimbării modului acesta de a gândi fără a înţelege realitatea exterioară Bisericii. Suveranul pontif a continuat să se ciocnească de tradiţia de neclintit a independenţei numeroaselor secţiuni ale Curiei, refractare la exercitarea unui control mai strâns asupra finanţelor lor.

Klaus Iohannis și-a anunțat obiectivul fundamental în fața Parlamentului: 'O țară prosperă, sigură'


Papa Francisc a creat în special noi ''dicasterii'' (ministere), precum cel al Comunicării pentru a răspunde mai bine unei ''culturi preponderent digitale''.

Suveranul pontif a avertizat şi asupra ''rigidităţii'' şi ''tensiunii de a reveni asupra trecutului'' atunci când trebuie ''să ne angajăm în schimbări semnificative''.

Ironizându-şi adversarii care se opun acestor reforme, inclusiv cele din interiorul Curiei Romane, papa a descris ''rigiditatea care naşte frica de schimbare şi care, într-un final, diseminează capcane şi obstacole în numele binelui comun, transformându-l în câmp minat prin lipsa de comunicare şi ură''.

"Curia Romană nu este un corp detaşat de realitate", a insistat papa Francisc, iar schimbarea trebuie să fie profundă şi să nu se limiteze la ''a îmbrăca o haină nouă, iar lucrurile să rămână, în cele din urmă, aşa cum erau înainte''.

"Curia Romană nu este o clădire sau un dulap plin cu haine pe care să le porţi ca să justifici o schimbare. Curia Romană este un corp viu", a comentat în continuare papa, adept al exprimării metaforice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.