Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc şi-a exprimat 'ruşinea' pentru masacrul asupra evreilor slovaci

vaticannews
papa francisc

Papa Francisc şi-a exprimat luni "ruşinea" pentru masacrul asupra evreilor slovaci şi a deplâns faptul că numele lui Dumnezeu a fost folosit "în nebunia urii" în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Într-un discurs în faţa comunităţii evreieşti din Slovacia la Bratislava, într-o piaţă unde a existat cândva o sinagogă distrusă în timpul comunismului, Papa Francisc a condamnat din nou orice formă de antisemitism.

Cu trei zile înainte de sosirea Suveranului Pontif, Bratislava a prezentat scuze oficiale pentru moştenirea sumbră din perioada preşedintelui Jozef Tiso, un preot catolic care a acceptat să trimită zeci de mii de evrei în lagărele de exterminare naziste.

"Numele lui Dumnezeu a fost dezonorat: în nebunia urii, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, peste o sută de mii de evrei slovaci au fost ucişi. Apoi, când s-a dorit să se şteargă urmele comunităţii, sinagoga a fost distrusă", a denunţat Papa Francisc.

"Aici, în faţa istoriei poporului evreu, marcată de acest afront tragic şi indescriptibil, ne este ruşine să recunoaştem: De câte ori numele inefabil al Celui de Sus a fost folosit pentru a comite acte de o inumanitate de nedescris! De câte ori opresorii nu au declarat: 'Dumnezeu este cu noi', însă ei erau cei fără Dumnezeu", a adăugat el, fără a-l acuza în mod direct pe Jozef Tiso, informează Agerpres.ro.

După crearea în 1939 a primei Republici Slovace, o ţară totalitară satelit al Germaniei naziste, mai multe legi antievreieşti au servit ca bază pentru deportarea a zeci de mii de evrei slovaci.

Mai puţin de 300 de supravieţuitori au rămas în ţară la finalul războiului. În prezent, comunitatea evreiască nu mai numără decât circa 2.000 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.