Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc şi-a încheiat vizita în Ungaria şi Slovacia

vaticannews
papa francisc

Papa Francisc s-a despărţit miercuri de Slovacia printr-o liturghie cu o participare de aproape 50.000 de persoane, desfăşurată la Sanctuarul marian naţional de la Sastin, după un turneu intens în care a afişat o formă bună, după operaţia sa recentă de colon, şi în care a revenit după pandemie la obişnuitele băi de mulţime, relatează EFE.

Papa, în vârstă de 84 de ani, a înlăturat orice îndoieli privind forma sa fizică după operaţia din iulie în care i-a fost extirpată o parte din colon şi după ce a fost internat timp de zece zile. Sfântul părinte nu a dat niciun semn de oboseală, după vizita sa scurtă dar intensă, pe care a realizat-o timp de trei zile la Budapesta şi în Slovacia.

Această vizită apostolică a fost de asemenea un prilej pentru el să se reîntâlnească cu miile de credincioşi să urce din nou în papamobil pentru a veni în mijlocul lor, lucru pe care nu îl mai făcuse de la începerea pandemiei, când voiajele apostolice la fel ca şi Audienţele generale din Piaţa San Pietro au fost suspendate.

Orele pe care le-a stat în picioare au însemnat un mare efort pentru papă, care suferă şi de crize de sciatică, însă nu a dat niciun semn de nemulţumire.

Deşi discursurile sale în faţa clerului din Ungaria le-a pronunţat aşezat - pentru că nu mai am 15 ani, a comentat el - restul evenimentelor le-a petrecut în picioare, cum s-a întâmplat la întâlnirea cu tinerii, sau la vizita sa în cartierul romilor Lunik IX din Kosice. Doar în câteva ocazii, înainte de întâlnirea cu premierul ungar, Viktor Orban, şi la palatul prezidenţial slovac a folosit o maşină electrică pentru a nu merge prea mult pe jos.

În Slovacia, unde situaţia sanitară nu este prea bună, cu oraşe aflate sub cod roşu sau portocaliu, au avut loc mai multe evenimente cu un public masiv prezidate de papă. Iniţial, a fost permis accesul doar celor vaccinaţi, apoi şi al celor care au prezentat un test negativ pentru COVID-19.

În Slovacia doar 40,5 la sută din populaţia de peste 12 ani este vaccinată cu schema completă. La comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria Îndurerate marcată la 15 septembrie au participat aproape 50.000 persoane repartizate în doua sectoare pentru a se putea respecta distanţarea fizică, informează Agerpres.ro.

La ultimul său eveniment religios desfăşurat la sanctuarul Sastin, papa i-a invitat pe catolici să fie solidari cu nevoile celor mai vulnerabili. În acest loc sfânt de pelerinaj papa i-a îndemnat pe credincioşi la milostivire şi la compasiune şi să "ţeasă dialoguri cu cei nevoiaşi şi aflaţi în suferinţă".

Arhiepiscopul de Bratislava, Stanislav Zvolenský, a subliniat în salutul său de despărţire de papă: "Mulţumim Sanctitatea ta pentru a ne fi reamintit că nu îi putem uita pe cei săraci, că nu îi putem ignora pe cei care au rămas în urmă şi care au nevoie de ajutorul nostru".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.