Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc susţine o 'transformare ecologică integrală' în mesajul său anual pentru pace, care va fi citit pe 1 ianuarie

papa Francisc

În tradiţionalul său mesaj anual pentru pace, care va fi citit în toate bisericile pe 1 ianuarie, papa Francisc face apel la o ''transformare ecologică integrală'', ce presupune noi relaţii umane şi respectul pentru ''creaţie'', informează AFP, potrivit AGERPRES.

"O înţelegere greşită a propriilor principii ne-a pus câteodată în situaţia de a justifica relele tratamente împotriva naturii, dominaţia despotică a fiinţei umane asupra creaţiei, războaiele, nedreptăţile şi violenţa", precizează papa în acest document difuzat în avans ca în fiecare an.

Citește și: S-a întors roata- PSD vrea dublarea alocațiilor pentru copii

Din punctul de vedere al suveranului pontif, oamenii trebuie să opereze o ''transformare ecologică'' întrucât este necesar ''să cultive şi să păstreze pentru generaţiile viitoare resursele naturale şi numeroasele forme de viaţă sau însăşi Terra''.

"Transformarea ecologică trebuie să fie înţeleasă în manieră integrală", ca ''o nouă viziune asupra vieţii'' în ceea ce priveşte relaţiile dintre oameni şi relaţiile acestora cu natura, afirmă papa.

Argentinianul Jorge Bergoglio explică în mesajul său că războaiele şi conflictele care s-au succedat de-a lungul istoriei omenirii ''cu o capacitate în creştere de distrugere'' sunt rezultatul ''exploatării şi corupţiei care alimentează ura şi violenţele''.

Suveranul pontif denunţă, o dată în plus, - aşa cum a făcut şi în timpul călătoriei sale în Japonia - intimidarea nucleară, care ''poate crea doar o securitate iluzorie''.

''Nu putem pretinde că menţinem stabilitatea mondială folosind frica de distrugere, într-un echilibru mai mult ca oricând instabil, suspendat pe marginea prăpastiei nucleare'', adaugă acesta.

Papa Francisc s-a inspirat din recentul sinod despre Amazonia pentru a explica faptul că numeroase conflicte sunt cauzate de ''o lipsă de respect pentru căminul nostru comun şi de exploatarea abuzivă a resurselor naturale - considerate instrumente utile doar pentru profit, fără respect pentru comunităţile locale, pentru binele comun sau pentru natură''.

Citește și: Panică în sistemul de apărare și ordine publică- ‘Vor avea pensii mai mici cu 30%’ .

Din punctul de vedere al suveranului pontif, trebuie să luăm în considerare ''o nouă manieră de a locui pe planetă, de a ne preocupa să modelăm o societate care favorizează apariţia şi permanenţa vieţii în viitor şi de a dezvolta binele comun''.

Este crucial să tindem către ''o relaţie pacifistă între comunităţi şi Terra, între prezent şi memorie, între experienţe şi speranţe'', consideră suveranul pontif.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.