Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc va anunța concluziile în cazul unui celebru cardinal pedofil și homosexual din SUA

Facebook
klaus iohannis papa francisc

Vaticanul va face publice marţi concluziile unei mult-aşteptate anchete interne asupra prestigioasei cariere a fostului cardinal american Theodore McCarrick, caterisit în 2019 în urma unor acuzaţii de agresiuni sexuale, informează AFP, scrie agerpres.

„Raportul privind cunoaşterea instituţională şi procesul decizional al Sfântului Scaun cu privire la fostul cardinal Theodore Edgar McCarrick (din 1930 până în 2017)” va fi publicat marţi după-amiază, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Vaticanului într-un comunicat.

Citește și: Atac de ultimă oră al lui Gheorghe Piperea: Justiția nu poate dispune suspendarea gravelor restricții de drepturi impuse de Aradat, pe motiv de epidemie

La 6 octombrie 2018, Papa a promis că va oferi o investigaţie „aprofundată” asupra acestui prelat, care a avut o influenţă deosebită în strângerea de fonduri pentru Sfântul Scaun de la bogaţii donatori americani.

Lui Theodore McCarrick i-a fost retras rapid titlul de cardinal în vara anului 2018, apoi statutul de preot la începutul anului 2019, în urma unei anchete asupra unei plângeri considerate credibile, depusă de un bărbat care avea 16 ani la momentul faptelor, la New York, în anii ’70.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Oamenii nu înțeleg, specialiștii nu le explică, nici guvernul. Nu e suficient să ai masca pe gură, poate doar să te protejezi pe tine’

Sancţiunea de a-l caterisi, luată de Papa Francisc, a fost una cvasi-inedită în istoria Bisericii.

Un cardinal al Arhidiecezei de Newark, Joseph Tobin, a evocat, la rândul său, în iunie 2019 alte trei cazuri de abuz sexual comise de această dată asupra unor adulţi, dintre care două s-au soluţionat amiabil.

Citește și: Raed Arafat: ‘Petrecerile, aniversările și sărbătorile sunt interzise. Poliția are baza legală ca să dea amenzile pe tulburarea liniștii publice’

Cu toate acestea, alte plângeri ale victimelor au fost de atunci depuse în Statele Unite, potrivit informaţiilor din presa americană.

Ancheta internă a Vaticanului, ale cărei concluzii vor fi făcute publice marţi, constituie, de asemenea, un răspuns târziu la acuzaţiile virulente ale prelatului italian Carlo Maria Vigano, care i-a cerut Papei Francisc demisia în august 2018.

Citește și: Atac de ultimă oră al lui Gheorghe Piperea: Justiția nu poate dispune suspendarea gravelor restricții de drepturi impuse de Aradat, pe motiv de epidemie

Acest fost ambasador al Vaticanului la Washington – devenit recent un susţinător înflăcărat al preşedintelui Donald Trump – l-a acuzat pe Francisc că l-a protejat mult timp pe fostul cardinal McCarrick, deja pensionat. Potrivit acestuia, prelatul fusese subiectul unor sesizări adresate Sfântului Scaun cu privire la avansurile homosexuale făcute unor tineri seminarişti şi unor preoţi adulţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.