Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paradă nautică gigantică la Marsilia, cu ocazia sosirii flăcării olimpice

www.prototech.no
Flacara olimpica

O paradă nautică gigantică, la care ar putea lua parte până la o mie de nave, va însoţi sosirea flăcării olimpice în Franţa, pe 8 mai, în largul coastei Marsiliei, înainte de debarcarea acesteia la chei, în cursul serii, a anunţat luni prefectura maritimă a Mediteranei, citată de AF, potrivit Agerpres.

Orice navă care doreşte să participe la acest eveniment, care va dura aproape cinci ore, trebuie mai întâi să se înscrie, gratuit, pe site-ul rutei flăcării olimpice, cu cel puţin 15 zile înainte de sosirea acesteia, în limita a 1.024 de locuri disponibile.

"Scopul este ca acest eveniment să fie festiv, cu o mulţime de oameni pe apă, care să însoţească această paradă. Cu toate acestea, prioritatea este ca acest lucru să se întâmple în siguranţă", a explicat viceamiralul Gilles Boidevezi, prefectul maritim al Mediteranei, amintind în special că două persoane au murit după răsturnarea unei nave urmăritoare în timpul sosirii din cursa Ruta Romului în 2022.

Din acest motiv, ambarcaţiunile trebuie să respecte anumite criterii: bărcile semirigide trebuie să aibă o putere maximă de 250 de cai, la fel ca şi navele cu motor, cu o dimensiune maximă de 24 de metri lungime.

Ambarcaţiunile cu pânze nu pot depăşi 41 de metri şi, prin urmare, nu o vor putea umbri pe cea mai maiestuoasă dintre ele, Belem, cu trei catarge (58 de metri), construită la Nantes în 1896, care va purta flacăra olimpică după plecarea sa de la Atena, pe 26 aprilie.

Toate vasele vor trebui să se întâlnească dimineaţa în "rada nord" din Marsilia, vizavi de cartierele muncitoreşti ale celui de-al doilea oraş al Franţei. Apoi, de la ora 11:00, vor urma nava Belem, care va merge spre portul sudic până la Goudes, înainte de a reveni pentru a opri între insulele Frioul şi Portul Vechi, în jurul orei 15:30.

Pentru a securiza zona, navigaţia va fi foarte restricţionată pentru toate celelalte bărci în largul oraşului şi în şi dinspre diferitele sale porturi, până la ora 19:00, când Belem ar trebui să acosteze în Portul Vechi.

Alte zone bine delimitate situate pe traseul lui Belem, de-a lungul coastei, vor evidenţia diverse activităţi nautice prin găzduirea de ''ateliere'' de caiac, canoe, canotaj, ''joute provensal" şi chiar canotaj tradiţional. Un alt perimetru va fi dedicat velierelor olimpice, disciplinele Jocurilor Olimpice organizate la Marsilia.

''Sper ca sosirea acestei flăcări la Marsilia, care va da semnalul Jocurilor, să fie de asemenea semnalul pentru ceva ceva mai mare, puţin mai durabil decât simplele 15 zile ale Jocurilor Olimpice", a declarat viceprimarul din Marsilia, responsabil pentru tranziţia ecologică, Herve Menchon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.