Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul bosniac deschide o anchetă în urma difuzării unei înregistrări video din război realizate de un jurnalist francez

bosnia

Parchetul bosniac a deschis vineri o anchetă după difuzarea de către media locale a unei înregistrări video cu un sârb înarmat însoţit în timpul asediului Sarajevo de către un jurnalist francez, relatează AFP.

Imaginile filmate în octombrie 1992 de Philippe Buffon şi difuzate iniţial pe Youtube de jurnalistul francez, înfăţişează mai mulţi tineri combatanţi sârbi aflaţi într-o casă de pe linia frontului, într-o suburbie a Sarajevo.

Între ei apare şi un tânăr care trage cu o puşcă cu lunetă în direcţia unui cartier şi care se laudă că a lovit o persoană "în cap". În aceste imagini poate fi văzut locul în care trage tânărul, dar nu şi victima, scrie Agerpres.ro.

"Un dosar a fost deschis imediat după apariţia înregistrării video pe portaluri. Va fi efectuată o anchetă asupra circumstanţelor şi a rolului tuturor persoanelor care figurează în imagini", a anunţat într-un comunicat Parchetul bosniac pentru crime de război.

Difuzată joi de media bosniace, înregistrarea cu numele "Lunetiştii din Nedzarici", după numele cartierului din această suburbie a capitalei bosniace, nu mai putea fi văzut vineri pe Youtube.

Totuşi, anumite imagini, inclusiv cea a tirului cu o armă cu lunetă în cauză, se află într-un reportaj mai lung al aceluiaşi autor vizionat de AFP.

Imaginile au provocat emoţie la Sarajevo, unde peste 11.000 de persoane au fost ucise în timpul asediului dintre anii 1992 şi 1995, printre care 1.600 de copii şi adolescenţi.

Mai multe media au dezvăluit identitatea persoanei care trage cu arma în înregistrare, afirmând că lucrează acum într-o cafenea dintr-un cartier din Sarajevo care aparţine de entitatea sârbă din Bosnia, Republika Srpska.

De la sfârşitul războiului intercomunitar, care s-a soldat cu 100.000 de morţi, Bosnia este divizată în două entităţi, una sârbă şi cealaltă croato-bosniacă.

Până în prezent, mai multe sute de responsabili pentru crime comise în timpul acestui conflict au fost condamnate. Cei mai importanţi dintre ei au fost judecaţi de justiţia internaţională.

Totuşi, la peste un sfert de secol după conflict, justiţia locală trebuie să dea soluţii în continuare în circa 600 de dosare, cu 4.500 de suspecţi, potrivit datelor oficiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.