Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul britanic l-a acuzat pe intermediarul zborului în care şi-a pierdut viaţa fotbalistul argentinian Emiliano Sala

Twitter
Emiliano Sala, Nantes

Parchetul britanic l-a acuzat, marţi, pe David Henderson, intermediarul zborului în care şi-a pierdut viaţa fotbalistul argentinian Emiliano Sala, în 2019, că a fost motivat de dorinţa de a câştiga bani în detrimentul siguranţei, angajând un pilot despre care ştia că nu este calificat pentru a face călătoria, informează AFP, citat de agerpres.

Procurorii îl acuză pe Henderson (67 ani) că a pus în pericol aeronava şi persoanele care se aflau la bordul aparatului, precum şi operarea unui avion comercial fără permisiune, acuzaţii pe care acesta le-a admis în a doua fază a procesului, care a debutat luni la Cardiff.

"Henderson, în calitate de operator, a organizat zborurile tur-retur între Nantes şi Cardiff în ianuarie 2019", a explicat juraţilor procurorul Martin Goudie. "Cele două zboruri au fost organizate pentru că au fost în interesul său financiar, iar el a ignorat anumite exigenţe de siguranţă", a adăugat acuzarea.

Conform procurorului de caz, acuzatul trebuia iniţial să piloteze aparatul, care s-a prăbuşit în Canalul Mânecii pe 21 ianuarie 2019. Dar, fiind ocupat, el a aranjat ca David Ibbotson, un pilot de 59 de ani, să-i ia locul.

Procurorul l-a mai acuzat pe Henderson că a acţionat din neglijenţă, "utilizând un pilot despre care ştia clar că nu este calificat şi nici competent pentru a efectua aceste zboruri".

Concret, "Ibbotson nu avea licenţă de pilot comercial, iar calificarea sa pentru acest tip de avion expirase în noiembrie 2018 şi nu era competent pentru a zbura în condiţiile meteorologice pe care Henderson ştia că pot fi întâlnite", a mai adăugat procurorul Martin Goudie.

Henderson a fost avertizat în legătură cu temerile privind competenţele lui Ibbotson, dar el le-a ignorat şi a transmis pilotului un SMS în care i-a spus că "singura condiţie prealabilă este să asculte şi să înveţe".

"Avem posibilitatea să facem bani", i-a mai scris Henderson pilotului decedat.

David Henderson, organizatorul zborului care l-a transportat pe fotbalistul argentinian Emiliano Sala, decedat în ianuarie 2019, după ce avionul s-a prăbuşit în Canalul Mânecii când zbura spre Cardiff, oraşul noii echipe a atacantului, a recunoscut luni că a intermediat acea călătorie fără să aibă permisiunea sau autorizaţia autorităţilor britanice.

Henderson pledase nevinovat pentru infracţiunile la legislaţia privind navigaţia aeriană la precedenta sa audiere în faţa instanţei, în octombrie 2020.

Micul aparat de zbor, la bordul căruia se afla jucătorul argentinian în vârstă de 28 de ani şi pilotul David Ibbotson, s-a prăbuşit în Canalul Mânecii pe 21 ianuarie 2019. Atacantul echipei FC Nantes se transferase la Cardiff City, pentru 17 milioane de euro.

Trupul jucătorului, a cărui dispariţie a provocat o undă de şoc în lumea fotbalului, a fost găsit în carcasa avionului la peste două săptămâni de la dispariţie, la o adâncime de 67 m. În schimb, corpul pilotului de 59 de ani nu a mai fost găsit.

În raportul definitiv publicat în martie 2020, biroul britanic de anchetă a accidentelor aeriene (AAIB) a estimat că pilotul a pierdut controlul aparatului în timpul unei manevre efectuate la o viteză prea mare, "probabil" destinate să evite vrea rea, pentru a putea zbura cu o vizibilitate mai bună.

Zborul a fost organizat de pilotul britanic David Henderson, la cererea intermediarului Willie McKay şi a fiului său Mark, agentul mandatat de Nantes pentru a finaliza transferul lui Sala.

Clubul din Cardiff a asigurat că i-a propus jucătorului un zbor comercial, însă el a refuzat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.