Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul General a deschis un dosar penal, după ce Darius Vâlcov a publicat protocolul secret dintre Ministerul Public și SRI

darius valcov catuse

Procurorii de la Parchetul General s-au autosesizat și au deschis un dosar penal după ce Darius Vâlcov a publicat protocolul secret semnat de Ministerul Public și SRI. Vâlcov e acuzat că a încălcat articolul 305 din Codul Penal ce vizează neglijența în păstrarea informațiilor.

Reprezentanții Parchetului General au confirmat, pentru MEDIAFAX, că s-au autosesizat și au deschis dosar penal după ce consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a publicat joi seară protocolul secret semnat între Parchetul General și SRI.

Citește și: Mega-tranzacție pe piața locală! Ce cunoscută bancă ar putea să dispară din România

Darius Vâlcov este acuzat că a încălcat prevederile articolului 305 din Codul Penal, ce arată: „(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă”.

Parchetul General anunță, vineri, că protocolul secret încheiat cu SRI în decembrie 2016, cel publicat de Vâlcov, și-a încetat efectele pe 13 martie 2017, precizând că a inițiat, pe 22 martie 2018, declasificarea acestuia. Documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului Justiției.

Citește și: Mutare privind blogul lui Cătălin Tolontan! Ce schimbare radicală se va face

Parchetul General arată, vineri, printr/un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că pe 8 decembrie 2016, a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informații, respectiv protocolul privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public, și protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii, clasificat secret de stat, nivel secret.

"1. Obiectul Protocolului se referă la cooperarea privind infracțiunile contra securității naționale, a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor săvârșite de cadre militare ale Serviciului Român de Informații, sesizarea parchetului cu privire la infracțiunile constatate de S.R.I. și comunicarea de informații în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea națională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea S.R.I. și ale Codului de procedură penală.

Citește și: Adevăratul motiv! De ce a fost dată afară Mihaela Rădulescu

2. Protocolul și-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituțiilor semnatare. La aceași dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Serviciului Român de Informații să comunice dacă menține caracterul clasificat al documentului", arată Parchetul General.

Instituția condusă de Augustin Lazăr mai transmite că, pe 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a inițiat demersurile pentru declasificarea protocolului și a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.

Citește și: Soferi mai fericiți din 24 august! Ce schimbări aduce MAI

"Nu au fost comunicate informații publice cu privire la acest Protocol și nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, care au fost informați și cu privire la inițierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului", mai arată Parchetul General.

Citește și: Mega-tranzacție pe piața locală! Ce cunoscută bancă ar putea să dispară din România .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.