Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul General cercetează declaraţiile depuse de Traian Băsescu că nu a colaborat cu Securitatea

traian basescu parchet

Parchetul General a deschis dosar de urmărire penală in rem, în cazul declarațiilor de necolaborare cu Securitatea depuse de Traian Băsescu.

Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri formulate de Grupul de Investigații Politice (GIP), în luna iulie a acestui an, care a sesizat Parchetul în legătură cu declarațiile pe propria răspundere date de fostul președinte, în 2004, 2009, 2016 și 2019, atunci când a candidat pentru demnități publice.

Curtea de Apel București a constatat calitatea de colaborator al Securității în cazul lui Traian Băsescu, sub numele conspirativ „Petrov”, care a „denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

„Hotărârea Curții de Apel a constatat o situație juridică existentă deja: Traian Băsescu știa că a fost informator al Securității și, cu toate acestea, a declarat pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Băsescu a prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă (necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politică) în scopul obținerii prin fraudă și sperjur a funcțiilor de președinte, parlamentar și parlamentar european”, transmite GIP.

Curtea de Apel, în motivarea deciziei, arată că prin furnizarea acestor informaţii, Băsescu a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în relatările sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare, „cu încălcarea dreptului la viață privată şi a dreptului la liberă circulaţie şi, prin urmare, a vizat această consecinţă.” La fel, magistrații au constatat că Traian Băsescu a făcut mai mult decât să prezinte faptele, ci le-a șiinterpretat, afirmând că «am înţeles că D.C. ar fi dispus, în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo».”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.