Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Parcursul european' al României depindea de exhibiționismul lui Danileț? Cioloș intră cu bocancii în justiție după excluderea judecătorului

dacian ciolos

Excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură va duce la compromiterea iremediabilă a parcursului european al României, susține președintele USR, Dacian Cioloș. Liderul USR reacționează prin atacuri politice la decizia CSM de a-l sancționa pe judecătorul Danileț pentru atitudini nedemne de un magistrat. Cioloș nu este singurul lider USR care condamnă excluderea lui Danileț din magistratură. De altfel, decizia CSM, garantul constituțional al independenței justiției, a fost criticată doar de persoane apropiate de USR.

„PNL, PSD și UDMR încep distrugerea justiției. Puțina reformă realizată va face pași uriași înapoi din cauza coaliției girate de președintele Iohannis.

Ne compromitem iremediabil parcursul european și ne alăturăm Poloniei și Ungariei pe lista de țări-problemă.

Excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură arată rău din orice punct de vedere privim lucrurile. Chiar și dacă această decizie a CSM va fi întoarsă de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să aibă mare grijă, oricine poate păți ce a pățit Danileț.

Pe lângă cazul său, am tot primit informații în ultimele luni că mai mulți judecători și procurori se simt timorați și se află în diferite stadii de cercetări disciplinare.

Respect independența justiției și neamestecul politicienilor în treburile ei interne, dar știu și că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inventată de PSD, nu e desființată, cum nici legile justiției făcute de Dragnea și Iordache nu au fost complet modificate. Și cunosc din vechea coaliție rezistența la orice modificare.

Vă reamintesc doar că fitilul care a destrămat coaliția cu PNL și UDMR a pornit tot de la Justiție și de la dorința foștilor colegi de a scăpa de Stelian Ion, pentru că nu era controlabil.

Nu vreau să cred că ne îndreptăm spre scenarii cunoscute, precum cele din Polonia sau Ungaria, cu un DNA fără dinți și cu magistrați timorați. Dacă însă se întâmplă acest lucru, rezistența trebuie să fie pe măsură și vă garantez că USR va fi în prima linie”, scrie Cioloș pe Facebook.

CONTEXT

Judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj, a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ.

Danileț a fost sancționat pentru manifestările de pe rețelele de socializare, în baza art. 99 din Legea 303/2004. Judecătorul a fost găsit vinovat de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Minuta deciziei CSM, AICI!

Concret, Danileț a fost sancționat pentru înregistrările video publicate pe rețeaua de socializare TikTok. Judecătorul a apărut în ultimii doi ani în mai multe înregistrări pe TikTok în timp ce tundea un gard viu, făcea mișcări de karate în piscină sau manevra un nunceak (armă de origine japoneză) pe o plajă.

Este a doua sancțiune discplinară pentru judecătorul Cristi Danileț. Anterior, acesta a fost sancționat cu reducerea indemnizației cu 5% pentru două luni, tot pentru postări de pe rețelele de socializare. Sancțiunea a fost menținută de ÎCCJ. Mai mult, Danileț mai are un dosar disciplinar în curs de judecată la CSM, în urma dezvăluirilor din serialul „Justice leaks”, publicat de stiripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.