Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părintele Alexandru Octavian Balaban, de la 'religia fotbalului' la slujirea preoțească

libertatea.ro
Preot Alexandru Balaban

Viața și slujirea Părintelui Alexandru Octavian Balaban de la Parohia „Sf. Parascheva” din Dăeni, județul Tulcea, s-au desfășurat încă din copilărie sub semnul ocrotirii Sfintei Parascheva. Preotul, care a apărut de curând și într-un reportaj din Libertatea, a povestit pentru Basilica.ro cum a ajuns de la „religia fotbalului” la slujirea preoțească, informează Basilica.ro

A copilărit în satul Ulmu din județul Brăila. A crescut într-o familie de oameni cu frică de Dumnezeu, dar neduși la biserică. „Am fost un copil rebel. «Religia» mea era fotbalul”, spune el. Juca la echipa de juniori Petrolul Ulmu.

Se ducea de la șase dimineața să traseze terenul cu var. A jucat meciuri și cu echipa din care făceau parte frații fotbalistului Bănel Nicoliță.

Sfânta care și-a ales slujitorul

În adolescență, viitorul Părinte Alexandru a avut un accident la coloană și dormea cu dureri mari pe o platformă. Atunci a visat că o bătrână credincioasă îl ia de mână și îl duce la un spital unde medicii îl fac bine. Curând, și-a revenit complet.

Toți cei cărora le-a povestit au spus că în vis i se arătase Sf. Parascheva. Și el simte același lucru.

După această întâmplare, sub influența unui părinte deosebit, s-a apropiat de Biserică.

„Părintele Ștefan, preot la Parohia Jugureanu, un sat al comunei Ulmu, a fost mentorul meu. La orele de religie era o plăcere să stai de vorbă cu el. Eu îi vorbeam doar de fotbal și dânsul, ușor-ușor, m-a atras spre Biserică. Mergeam pe jos doi kilometri ca să fiu prezent la slujbele dânsului. Sunt peste 20 de ani de când e alături de mine”, povestește el.

Mama sa a fost uimită când a aflat că s-a înscris pentru admitere la Seminarul din Tulcea și, apoi, și mai uimită că a învățat și a fost admis.

Citește și: EXPERIMENT făcut pe populație, în plină pandemie: cum se TESTEAZĂ gradul de conformare al cetățenilor

În 2012, după absolvirea Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, a fost hirotonit chiar de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva și într-o biserică închinată ei. Și a ajuns paroh la Biserica „Sf. Parascheva” din Dăeni.

Părintele Alexandru Balaban are mare evlavie la Sfânta. Când îi lipseau niște bani pentru pictura bisericii, a mers la Tanti Parascheva, care îngrijește biserica de 30 de ani și i-a împărtășit soțul bolnav. Apoi s-a culcat întristat că nu va putea termina pictura la timp pentru a doua sfințire a bisericii.

L-a trezit un apel telefonic insistent, urmat de un SMS: „Discreție maximă, v-am trimis zece mii de lei”. Era exact suma care lipsea pentru pictură. Și transferul s-a făcut și mai rapid decât de obicei.

Altădată, când ar fi putut muri într-un accident, a găsit între el și portiera înfundată de impact icoana sfintei căzută de la parasolarul mașinii.

După ce o persoană dragă din familie s-a îmbolnăvit grav, părintele a dus-o la Sfânta Parascheva de la Iași. Au ajuns noaptea târziu, când catedrala ar fi trebuit să fie închisă, dar se pare că sfânta i-a așteptat și au avut noroc. La următoarea radiografie, medicii s-au mirat că dispăruse întreaga problemă.

Cu ajutorul sfintei și al celor pe care aceasta i-a trimis să îl sprijine, părintele a restaurat biserica și casa parohială, a construit un lumânărar și a extins așezământul social, unde beneficiază de mese calde sute de adulți și copii.

În cadrul proiectului „Dăruiește viață”, pe un teren donat de o familie din comună, parohul vrea să construiască un centru de sprijin pentru femei în criză de sarcină, cu spații de cazare și cabinet medical.

Părintele antrenor

Nu a fost ușor de reînchegat comunitatea credincioșilor din această comună de 2.000 de locuitori care acum un secol depășea ca populație orașul Hârșova. I-a câștigat prin activitățile cu copiii. Cele mai importante sunt Corul „Nihil sine Deo” și echipa de fotbal juniori Racheta Dăeni.

Corul „Nihil sine Deo” este acum format din aproape 100 de copii din județele Tulcea, Brăila și Constanța. Au participat la diverse festivaluri, au cântat inclusiv alături de Andra și Irina Rimes și au un parteneriat cu Corala Madrigal.

O membră cunoscută a corului este Elena Lazăr, pe care părintele a auzit-o prima dată cântând într-un parc. Acum ea studiază la Liceul de Artă din Tulcea.

Parohul are carnet de antrenor de fotbal, astfel că lucrează cu copiii și în acest domeniu. Adesea, după liturghia de duminică, copiii mergeau cu părintele direct la meci.

Atât corul, cât și echipa de fotbal sunt metode de socializare constructivă pentru tinerii și copiii comunei. Pe mulți părintele i-a sprijinit să-și continue studiile, iar unii au ales chiar Seminarul Teologic „Sf. Ioan Casian” din Tulcea.

Citește și: STATISTICI Sancțiunile în justiție - pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Toate sancțiunile contestate la ÎCCJ de judecători sau procurori au fost admise

„Am lucrat cu cei mai problematici copii”, povestește parohul. Iar rezultatele au fost uimitoare.

Inițial, niște săteni l-au întrebat: „Ce umblați, părinte, cu toate panaramele astea?” „Cin’ se-aseamănă se-adună”, le-a răspuns părintele.

Iar copiilor, el le spune: „Eu am fost tot ca voi, știu despre ce este vorba”.

Părintele Alexandru Balaban și preoteasa Georgiana au trei copii ai lor, dar se gândesc să adopte și alții, mai ales că cei mici „au lipici” la părinte, iar pe el îl sensibilizează mult situația celor fără familie.

„Dacă tot ești într-o comunitate, măcar să schimbi ceva pe unde treci”, spune el.

Pentru donații

Asociația Sfânta Maria, ocrotitoarea celor necăjiți

Cont: RO18RZBR0000060018201343

Banca: Raiffeisen Bank Tulcea

Paypal: balabanalexandruoctavian@yahoo.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.