Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părintele Arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Naționale, la ceas aniversar: Urare de la academicianul Ilie Bădescu!

O întrebare la ceas de sărbătoare pentru Profesorul Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Sociologie al Academiei Române, fost membru al Adunării Naționale Bisericești:

”Mai întâi aș spune că aceasta este vârsta florală în înțelesul davidic al acestei metafore (zilele lui ca floarea câmpului, așa va înflori”, ne spune versetul 15 al Psalmului 102), o vârstă pe care o atingem toți dar nu tuturora li se poate adăuga versetul 18 din cunoscutul Psalm: „Și dreptatea Lui spre fiii fiilor. Spre cei ce păzesc așezământul de lege al Lui”. Acestora le este dăruit, prin dreptatea lui Dumnezeu, darul înmulțirii talantului. Grădina cea preafrumoasă a lui Dumnezeu pentru ei nu se va vesteji, va rămâne frumoasă, fiindcă așa este minunea de dar a corului psaltic, Tronos, Pr Arhidiacon Mihail i-a dăruit Dumnezeu puterea de a readuce la viață genuri și specii ale unei arte muzicale nemuritoare, care au dat strălucire tărâmului imnologic al Sf Efrem Sirul, ori genului acatist, troparului, dar și colindelor psaltice mai vechi decât vechimea vremii, imnului elegiac închinat Sf Voevod Ștefan cel Mare ori lui Avram Iancu sau Sfinților Martiri mărturisitori Brâncoveni?!. Acesta este un tărâm muzical pe care ni l-a descoperit protopsaltul Mihail Bucă. Marele psihosociolog C Rădulescu Motru făcea distincția dintre oamenii populari și oamenii însemnați. Primii sunt ridicați la vedere de valul unor emoții ale mulțimii și se sting odată cu acele emoții. Oamenii însemnați sunt cei care ridică ei mulțimile pentru că au fost chemați de Dumnezeu și înzestrați de Dumnezeu cu o asemenea putere. E suficient sa ascultăm în transfigurare corală evocarea imnică a plecării in nemurire a Marelui Stefan Vodă cel Sfânt pentru a ne ridica sufletul, a ne ridica la propriu în picioare, cutremurați de durere și alarmă când ascultăm aceste versuri: „Mii de clopote dau veste// Ștefan Vodă al Moldovei// Ștefan Vodă nu mai este// Plânge dealul, plânge valea// Plâng pădurile bătrâne// Și poporu-n hohot plânge// cui ne lași pe noi Stăpâne// Eu vă las în grija mare// A lui Dumnezeu cel sfânt// Să stați strajă la hotare// să păziți acest pământ … Toți copiii României// sunt din neamul lui Traian// și în fiecare suflet// se mai naște un Ștefan // …Mii de clopote dau veste// Ștefan Vodă al Moldovei// Ștefan Vodă mai trăiește”. Funcția Corului psaltic Tronos este opera minunată a Pr. Arhidiacon Mihail Bucă și cuvintele mele sunt nevrednice să pot spune cât de mult datorăm talentului său, dar aș voi sa fiu vrednic a-i spune: „La mulți ani, dragă maestre, Mihail Bucă!”. Dumnezeu ocrotitorul a toată creația și a tot rodul să ocrotească făptura nobilă a protopsaltului Mihail Bucă, cu zile frumoase în mijlocul minunatei sale familii fără de care opera sa corală ar fi rămas o tulburătoare promisiune. Pentru mine, Părintele Arhidiacon Mihail Bucă este floare de rod înrudită cu tainica floare a marilor poeți ai României.”, e mesajul academicianului Ilie Bădescu, scrie activenews.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.