DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Părintele Dumitru Stăniloaie are amenajat un muzeu în București

Dumitru Stăniloaie

Cel mai mare teolog al secolului al XX-lea are un spaţiu muzeal chiar în inima Bucureştiului, în proximitatea kilometrului 0 al Capitalei. Muzeul dedicat Părintelui Stăniloae a fost amenajat de Parohia „Sfântul Gheorghe Vechi” şi este situat la parterul casei parohiale din curtea locașului de cult, informează Basilica.ro.

Părintele Paroh Sorin Tancău a explicat pentru basilica.ro de unde a venit ideea proiectului şi a prezentat câteva aspecte importante privind utilitatea muzeului: „Inițiativa organizării unui muzeu parohial a pornit de la faptul că renumitul teolog a locuit în acel spațiu împreună cu soția și fiica, Lidia, începând cu anul 1947 pentru o perioadă îndelungată”.

Părintele Tancău a subliniat că „spațiul muzeal cald și prietenos, care aduce în prim plan chipul luminos al teologului apreciat în întreaga lume ortodoxă, a fost amenajat din recunoștință față de activitatea misionară a părintelui”.

„Atunci când muzeul va fi inaugurat, imediat după ce societatea românească va depăși perioada de pandemie, își propune să fie gazdă pentru diferite lansări de carte, pentru discuții teologice, pentru cursuri și seminare ale studenților, emisiuni ale canalelor media, care evocă personalitatea teologică a Părintelui Dumitru Stăniloae, dar și pentru vizite ale pelerinilor”, a spus pr. Tancău.

În prezent, parohia lucrează la realizarea unui tur virtual in imagini, precum și a unui scurt film, în mai multe limbi de circulație internațională, cu scop de prezentare pentru vizitatori.

Proiectul muzeal

Amenajarea muzeului a început în primăvara anului 2019, pe cheltuiala parohiei, dar cu sprijinul unei echipe de voluntari care a început să transforme încăperile, „într-un loc adecvat cinstirii memoriei marelui teolog”.

Imaginile de arhivă în care este prezentat părintele Dumitru Stăniloae au reprezentat o sursă de inspiraţie pentru organizarea muzeului.

Prima încăpere este amenajată așa cum îl regăsim pe părintele Dumitru Stăniloae în cele mai multe fotografii, într-un interior cu specific românesc, cu peretar de lână țesut la război, înconjurat de multe icoane tradiționale, zugrăvite pe glajă, tipic ardelenești, care aduc aminte vizitatorului de zicala părintelui că: „nicăieri nu-i cerul mai albastru ca la Vlădeni”!

A doua încăpere a muzeului a fost gândită ca „un spaţiu cultural în care pot fi admirate manuscrise originale ale părintelui Stăniloae, dăruite de domnul Costion Nicolescu, alături de icoana cea mai dragă părintelui – Sfânta Treime și de cei doi mari sfinți teologi traduși și reintrepretați patrisctic: Sfântul Maxim Mărturisitorul și Sfântul Grigorie Palama”.

„Tot aici se regăsesc nenumărate fotografii ale părintelui împreună cu familia, cu ucenici, cu obștea Mănăstirii Rohia, cu iluștri prieteni ai părintelui ca Nichifor Crainic sau părintele Arsenie Boca, dar și de la evenimente personale cum ar fi: decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din București”, a declarat părintele Sorin.

„Toate aceste clipe imortalizate sunt completate de opera teologică, tipărită în diferite ediții, a renumitului dogmatist și mărturitor ortodox, precum și de emisiuni filatelice dedicate, de medalii ce amintesc de Centenarul nașterii și de Congresul organizat la 110 ani de la nașterea părintelui profesor”.

Citește și: Trafic infernal la intrare în București și pe Autostrada A2 București-Constanța

Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut în data de 16 noiembrie 1903, în Vlădeni, judeţul Braşov.

Opera sa teologică ni-l arată ca unul dintre cei mai de seamă gânditori creştini din lume, un părinte al Ortodoxiei secolului XX. Părintele John Meyendorff spunea despre el că „este cel mai mare teolog ortodox din întreaga lume a secolului trecut”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.