Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părintele Veniamin și Consulul General Anca Corfu au participat la evenimentul de marcare a Zilei Naționale a Culturii de la Cahul: Este ziua neamului românesc

basilica.ro
episcopul veniamin

Preasfințitul Părinte Veniamin și Consulul General Anca Corfu au participat sâmbătă la evenimentul de marcare a Zilei Naționale a Culturii de la Cahul. „Este ziua neamului românesc”, a afirmat primarul municipiului sud-basarabean, conform basilica.ro

Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat o slujbă de Te Deum la Paraclisul Centrului Eparhial din Cahul, apoi a participat la evenimentul organizat de primărie la bustul poetului din Parcul Central al orașului.

I s-au alăturat Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu, Primarul Municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, clerici și alți reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor educaționale.

După ce a depus flori la bustul lui Eminescu, Preasfințitul Părinte Veniamin a spus: „Cred că trebuie să conștientizăm că acest poet nepereche a purtat în sufletul lui zbuciumul neamului și, în contextul celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, a încercat să fie un profet, să vorbească despre o României Mare, despre limba pe care o vorbim și despre faptul că trebuie să ne manifestăm cu demnitate în orice împrejurare, chiar dacă ne aflăm acasă sau în altă parte.”

„Eminescu, prin ceea ce a făcut, rămâne viu printre noi”, a încheiat Episcopul Basarabiei de Sud.

„Astăzi transmitem felicitări celor care scriu povești de suflet întru Eminescu, întru Creangă, întru Caragiale, întru Slavici. La mulți ani de Ziua Națională a Culturii! La mulți ani de ziua lui Eminescu!” a transmis Consulul General Anca Corfu.

„Cred că avem această datorie și obligație: să vorbim despre oamenii care ne-au marcat, care au un rol decisiv în construcția fiecăruia dintre noi ca personalitate, despre oamenii iubitori de popor și neam românesc”, a spus Primarul Nicolae Dandiș.

„Și, dacă unii se mai întreabă cum este corect, Ziua Națională a Culturii, sau Ziua Culturii Naționale, pentru că în România se numește într-un fel, în Republica Moldova altfel, eu aș spune că este Ziua Neamului Românesc, în care vorbim despre fundamentele noastre ca popor,c a neam, iar alegerea datei de 15 ianuarie este cea mai reușită din punctul meu de vedere, pentru că este ziua simbolică a acestuia geniu universal, care a întruchipat toate aceste calități frumoase care ne definesc pe noi, ca români.”

Evenimentul organizat de Primăria municipiului Cahul s-a încheiat cu un recital de poezie. Ziua Culturii Naționale a fost instituită pe ambele maluri ale Prutului în data de 15 ianuarie, în semn de omagiu față de Poetul Național și ca afirmare a identității comune de limbă și de neam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.