Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parisul e SUB APELE Senei: Nivelul maxim al fluviului e aşteptat în acest weekend - VIDEO

www.adevarul.ro
Paris inundații Sena

Celebra statuie a soldatului infanterist de pe Podul Alma din Paris, scufundată în apă până la jumătatea coapsei, reprezintă dovada că nivelul fluviului Sena care traversează capitala Franţei continuă să crească, după ce a provocat deja evacuări ale rezidenţilor şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică, iar punctul maxim al acestui fenomen este aşteptat în acest weekend, informează vineri AFP.

La nivel naţional, 13 departamente franceze se aflau în noaptea de joi spre vineri în stare de alertă portocalie, în special în bazinul Senei şi într-o măsură mai mică în cel al râului Saone, cele două cursuri de apă care rămân sub supraveghere după inundaţiile care au avut loc pe Rin şi pe Doubs.

Pe fondul creşterii lente dar continue a nivelului apelor din Paris, unde Sena atinsese aproape 5,6 metri joi dimineaţă, autorităţile sunt în alertă, pregătite pentru o eventuală intervenţie în zonele ameninţate.

Citește și: Germania vrea să intimideze Rusia: Decizia militară care poate aprinde SCÂNTEIA, în Lituania

Navigaţia a fost interzisă, iar barjele şi muzeele se află sub supraveghere în regiunea pariziană, unde 395 de persoane au fost evacuate, în special din zona de sud.

O mie din cei 6,2 milioane de abonaţi au rămas fără alimentarea cu energie electrică, relatează AFP.

Potrivit prognozelor, nivelul apei din capitala Fanţei ar putea atinge ''un maxim în acest week-end, cu o înălţime cuprinsă între 5,80 metri şi 6,20 metri'', după cum a declarat Bruno Janet, un expert în cadrul organismului pentru monitorizarea inundaţiilor. Un nivel comparabil cu inundaţiile din iunie 2016 (6,10 metri), dar departe de pragul istoric stabilit în 1910 (8,62 metri).

Potrivit acestuia, ''este probabil ca nivelul Senei să rămână atât de ridicat timp de alte câteva zile ale săptămânii viitoare".

Într-un cartier al oraşului Villeneuve-Saint-Georges situat la sud-est de Paris, râul Yerres a ieşit joi din matcă. Ca urmare, unii locuitori s-au deplasat cu barca pe străzi, iar maşinile au fost parţial inundate. Cu ajutorul unei bărci cu motor, brigada fluvială a ajutat localnicii să îşi recupereze bunurile din casele în care a pătruns apa.

Circa 150 de locuitori din această zonă au fost cazaţi într-o sală de sport, potrivit prefecturii.

Muzeele pariziene Luvru, Orsay şi Orangerie nu au fost închise, însă a fost declanşat Planul de protecţie împotriva inundaţiilor.

"Muzeul este deschis, nu au fost mutate lucrările", a subliniat conducerea muzeului Luvru, potrivit Agerpres. Doar nivelul inferior al departamentului de artă islamică este închis vizitatorilor "ca măsură de precauţie".

Conducerea celui mai vizitat muzeu din lume (8,1 milioane de vizitatori în 2017) a indicat de asemenea că "măsurile de protecţie a Palatului sunt puse în aplicare".

Citește și: Comisia Europeană confirmă cel mai NEGRU SCENARIU pentru România: Va lega fondurile europene de statul de drept

Măsuri similare au fost luate la muzeele Orsay şi Orangerie (care au totalizat peste 4 milioane de vizitatori în 2017) unde, conform conducerii acestora, au fost mutate unele bunuri şi au fost amenajate zone de siguranţă.

În iunie 2016, muzeele Luvru şi Orsay au fost închise timp de câteva zile. La Luvru, 35.000 de lucrări, respectiv 25% dintre cele 152.000 de obiecte, aflate în zone predispuse la inundaţii, au fost adăpostite în alte încăperi timp de 48 de ore.

La originea acestui fenomen se află ploile abundente care au căzut pe solurile deja îmbibate de apă în Franţa. Perioada decembrie 2017 - ianuarie 2018 este una dintre cele mai ploioase de la începutul înregistrărilor meteorologie, în 1900, potrivit Météo-France.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.